alergii-prahova_36322.jpg

Considerată a fi o reacție excesivă a organismului la anumiți stimuli exteriori, alergia este extrem de periculoasă, mai ales atunci când afectează sistemul respirator, formele agresive putând să conducă inclusiv la deces. Sezonul alergiilor este în special primăvara - vara, în această perioadă reacțiile sistemului imunitar fiind declanșate chiar de plante, inclusiv de banala iarbă.

Formele ușoare de alergie se manifestă prin lăcrimarea ochilor ori prin strănut, piele iritată, umflarea buzelor, a limbii sau a ochilor. Există cazuri în care alergiile pot provoca inclusiv deces, dacă conduc la insuficiență respiratorie. În cazurile grave, alergia se manifestă prin pierderea cunoștinței, prin insuficiență respiratorie sau chiar șoc anafilactic.

„Principalii factori de declanșare a alergiilor pot fi banala iarbă, spicul de grâu sau polenul florilor, Ambrozia este considerată una dintre plantele declanșatoare ale alergiilor. Primele simptome sunt lăcrimarea ochilor sau strănutul, însă pot apărea erupții cutanate, iar cazurile grave de alergie pot conduce la deces, în cazul în care există afecțiuni ale aparatului respirator, manifestate prin insuficiență respiratorie”, a precizat dr. Daniel Nicolae, directorul Serviciul de Ambulanță Prahova.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Alergenii însă pot fi substanțe din mediu, care sunt inofensive pentru cei mai mulți oameni. Praful, părul animalelor, mucegaiul, anumite materiale din care sunt realizate hainele, unele alimente, anumite produse cosmetice sau de curățenie și chiar unele medicamente pot conduce la alergii care pot îmbrăca diverse forme.

Cea mai gravă formă de alergie este cea care conduce la șocul anafilactic. În acest caz, dacă nu se intervine rapid, decesul poate să survină în câteva zeci de minute sau chiar câteva minute. 

„Principalul sfat pentru persoanele care sunt alergice este să urmeze întocmai medicamentația recomandată de medic. Cei care prezintă forme de alergie trebuie să se prezinte la medicul de familie și, ulterior, la medicul specialist, care stabilește conduita de tratament. Nu se recomandă să se recurgă la medicamente recomandate de apropiați, doar pentru simplu fapt că lor le-a trecut alergia. Schema de tratament este particularizată pe fiecare tip de alergie”, a precizat dr. Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanță Prahova.

Citește și: Operațiune anti-ambrozie, în Ploiești. Zonele periculoase pentru persoanele alergice

Anul trecut, la nivelul municipiului Ploiești a fost declanșată o adevărată operațiune de eradicare a ambroziei, după ce zeci de persoane s-au prezentat la medicii de familie și la medicul specialist cu diverse forme de alergie. 

Citește și: Val de alergii în Ploiești din cauza ambroziei. Telefonul la care puteți face sesizări

În cazul ambroziei, polenul plantei este puternic alergen, determinând simptome asemănătoare celor caracteristice astmului bronhic. Acesta este și motivul pentru care, inclusiv la Ploiești, au fost stabilite sancțiuni cuprinse între 1500 de lei și 2.500 de lei pentru persoanele fizice și juridice care nu desfășoară acțiuni de combatere și distrugere a plantei.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg