fbpx

alin_ciupala_2de28.JPG
Există în Câmpina un grup de oameni frumoși care au aceeași pasiune, cea pentru cultură. Dar ceea ce surprinde într-un mod plăcut este munca în echipă a acestor „oameni ai cărții” care se ambiționează să facă o muncă de calitate și accesibilă unui public larg, într-o perioadă în care cultura pare ceva desuet. Din acest registru face parte și conferința lui Alin Ciupală care va prezenta la Casa de Cultură din Câmpina opera a doi scriitori interbelici, fascinați de Japonia: Ioan Timuș și Gheorghe Băgulescu.

Alin Ciupală este unul dintre cei mai productivi oameni de cultură contemporani. Fost profesor de istorie şi muzeograf la muzeul Doftana şi Castelul Peleş, Alin Ciupală semnează o serie de lucrări, dar cele cu care s-a impus sunt legate de biografia Câmpinei.

Una pe care a expus-o într-un mod „accesibil“, în lecturi cu multe povești din „bătrânul târg“ care prind cititorul dornic să afle cum erau vremurile de altădată.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Activitatea sa acoperă însă o gamă vastă de cercetări, iar pe 10 mai aduce în atenția publicului două personalități pe nedrept uitate din perioada interbelică, pasionate de istoria, tradițiile și fascinanta civilizație japoneză: Ioan Timuș și Gheorghe Băgulescu.

Amândoi au cunoscut îndeaproape și au trăit ani buni în Japonia în perioada când această țară încă păstra foarte multe din elementele ei de viață domestică traditională. Informațiile și imaginile prezentate sunt înainte ca Țara „Soarelui-Răsare“ să fie învinsă în cel de-al Doilea Război Mondial și ocupată de SUA.

carte_conf_5af34.JPG

Conferința, găzduită de Casa de Cultură „Geo Bogza“ din Câmpina, începe la ora 18.00. Accesul este gratuit și se face în limita locurilor disponibile.

Prezentarea, realizată în colaborare cu istoricul Codruț Constantinescu, va avea și un suport bogat de fotografie a societății nipone din perioada interbelică.

Însă, având în vedere că această întâlnire se desfășoară într-o zi de 10 mai, iar în fața publicului iubitor de cultură se vor afla doi istorici, conferința nu se va încheia fără o prezentare scurtă a acestei date importante pentru România.

O dată cu multiple semnificații: 10 mai 1866 - întronarea lui Carol I, 10 mai 1877 - ratificarea legii adoptată de Parlament la 9 mai 1877 și 10 mai 1881 - declararea României ca regat.

Foto:

alin_ciupala_8fc8d.JPG

carte1_14433.jpg

carte2_e38fa.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

970.jpg