fbpx

paltinu1_f3ed1.jpg
Este incredibil cât de aproape de noi sunt unele frumuseți ale naturii, desăvârșite de mâna locului, dar pe care ezităm să le vizităm. De Barajul Paltinu, cam toți prahovenii au auzit, însă garantat nu toți l-au și vizitat. Cât despre Cheile Doftanei și Rezervația Glodeasa, ele nu se bucură de aceeași notorietate. O zi din weekend este suficientă pentru vizitarea celor trei obiective, toate aflate în comuna Valea Doftanei.

În afară de banii de combustibil, nu veți mai avea nevoie de alte fonduri. Iar dacă stați bine cu pedalatul, nici măcar de aceștia nu vă veți atinge. Un sandviș, o sticlă de apă, telefonul și/sau aparatul de fotografiat vă vor fi suficiente pentru o excursie de o zi în care nu veți sta blocați în trafic. În plus, vă veți întoarce cu amintiri frumoase și informații interesante.

paltinul_e636a.JPG

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ne oprim la cel mai cunoscut obiectiv de la Valea Doftanei: Barajul Paltinu. A fost construit între anii 1968-1970 după planurile arhitectului Aristide Teodorescu. Locul unde a fost realizat este unul care le oferă turiștilor peisaje fascinante. Indiferent de anotimpul în care este făcută vizita, jocul culorilor naturii va fi întotdeauna unul care va surprinde și va lăsa sentimentul să revii.
Turiștii pot învăța câte ceva dintre obiceiurile ciobanilor de la stânile care înconjoară regiunea. Așadar, pe lângă priveliștile minunate oferite de natură. fiecare vizitator poate încerca o parte dintre tradițiile zonei.

Cheile-Doftanei-din-comuna-Valea-Doftanei-flickr_3c5d1.jpg

Cheile Doftanei reprezintă un reper important în turismul zonei, dar din păcate, însă, prea puțin promovat. Oricine a trecut prin aceste locuri nu are cum să nu remarce priveliștea oferită de „mâinile“ și „talentul“ naturii.
Cheile Doftanei sunt amplasate pe Valea Doftanei, la o distanță de aproape 20 kilometri de Câmpina.
Obiectivul natural se numără printre cele mai frumoase și captivante formațiuni de origine carstică din România, fiind destul de asemănătoare cu Cheile Bicazului. Acestea au o dimensiune de aproximativ 300 metri, fiind destul de înguste – 15-20 metri.

Rezervatia-Glodeasa-din-comuna-Valea-Doftanei_68e24.jpg

Cea de-a treia oprire pe care o propunem în această incursiune este la Rezervaţia Glodeasa din satul Trăisteni. Aici vom găsi o pădure destul de veche din brad şi fag ce dăinuieşte de sute de ani pe aceste meleaguri.
Rezervaţia Glodeasa se află situată la o altitudine ce depăşeste uneori 800 metri. Întinderea pădurii este destul de mare, având 534,9 hectare. Fiind destul de veche, aceasta a ajuns să fie considerată areal protejat, tăierea copacilor fiind interzisă.
Frumuseţea sa este remarcabilă, de-a dreptul copleşitoare. Pe lângă copacii destul de înalţi şi bătrâni care parcă încearcă să îţi şoptească povestea, apele învolburate şi dulci, rocile calcaroase, pajiştile întinse, aici pot fi întâlnite specii de plante ce sunt ocrotite prin lege.

În Rezervaţia Glodeasa pot fi întâlnite specii rare şi protejate de plante şi animale, de la bradul argintiu, buzişor, orhideea fantomă, la tritonul carpatic, ivoraşul-cu-burta-galbenă şi ursul brun.
Rezervația naturală se găseşte foarte aproape de Barajul Paltinu.
Accesul se face printr-un drum forestier care se desprinde la stânga din drumul ce urcă spre cătunul Valea Neagră, la aproximativ trei kilometri mai sus de satul Trăisteni, mai precis în zona Plaiului şi Văii Orjogoaia.

Recomandările integrale le găsiți pe LOCURI DIN ROMÂNIA

Sursa text și foto: www.locuridinromania.ro

paltinu1_02e6f.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

...
970.jpg