fbpx

sfantul-gheorghe-29-aprilie-biserica-traditii-obiceiuri_ff315.jpg

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, luni, pe Sfântul Gheorghe. Decizia a fost luată după ce anul acesta sărbătoarea a picat în Săptămâna Patimilor, motiv pentru care Sfântul Sinod a decis amânarea sărbătorii de pe 23 aprilie pe 29 aprilie.

Anul acesta ziua de 23 aprilie a coincis cu Sfânta și Marea Marți din Săptămâna Patimilor. Pentru că sărbătorirea unei zile onomastice presupune bucurie, Sfântul Sinod a decis ca Sfântul Gheorghe să fie sărbătorit luni, 29 aprilie, în a doua zi de Paște.

Decizia Sfântului Sinod nu i-a împiedicat însă pe mulți să le ureze rudelor, cunoștințelor și prietenilor „La Mulți Ani” încă de pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit doar anul acesta pe 29 aprilie. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Sărbătoarea marchează începutul anului pastoral. Cunoscută sub numele de Sângiorz, Sfântul Gheorghe este o sărbătoare prestigioasă cu semnificații multiple. Prin urmare vorbim de o serie de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare.

În mediul rural, de Sfântul Gheorghe, casele sunt împodobite cu ramuri de salcie, iar pentru că este a doua zi de Paște se spune că nu este bine să muncești la câmp sau să speli rufele. Pentru alungarea strigoilor, oamenii atârnă la ușa grajdului funii de usturoi.

Se mai spune că persoana care doarme în ziua Sfântului Gheorghe tot anul va fi somnoros. Tot astăzi, de pe câmp, se adună plantele de leac, care se păstrează peste an.

Oamenii în vârstă de la sat spun că dacă în această dimineață este rouă multă pe plante tot anul va fi unul bogat, iar dacă va ploua de Sfântul Gheorghe recolta de grâu va fi bogată.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg