fbpx

tradiții-obiceiuri-prima-zi-pasti_95f48.jpg

Prima zi de Paște vine, în special în mediul rural, cu o serie de obiceiuri și tradiții. După ce sâmbătă noapte, credincioșii au mers la biserică să ia lumină, astăzi, se spune că este bine să urmezi un set de obiceiuri ca să îți meargă bine tot anul.

În mediul rural, în special, încă se mai păstrează o serie de tradiții și de obiceiuri legate de sărbătoarea de Paște. Se spune că în această dimineață trebuie să te trezești devreme pentru a nu fi somnoros în timpul anului, dar și ca norocul să te însoțească, iar recoltele să fie bogate pe câmp.

În prima zi de Paști se mai spune că este bine să vestești învierea Domnului. La mesajul „Hristos a înviat!” toată lumea spune „Adevărat a înviat!”, drept recunoaștere a tainei Învierii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Lumânarea adusă de la biserică în noaptea Învierii trebuie păstrată în casă și aprinsă ori de câte ori o persoană din casă este bolnavă.

Cu apa dintr-o cană nouă trebuie să te speli pe față, pentru sănătate și spor. Apoi, înainte de micul dejun, în mai multe zone din Prahova încă există obiceiul de a împărți de pomană pentru sufletele adormiților. De pe farfuria dată de pomană nu trebuie să lipsească oul roșu, cozonacul și paharul cu vin.

De abia după împărțirea pachetelor cu alimente, în duminica de Paște, pe masă trebuie să fie așezat un bol cu apă în care sunt puși bănuți de argint, pentru prosperitate și noroc. La masa de Paști e bine mai întâi să mănânci un ou, pentru sănătatea trupului.

Copii născuți de Paști sunt binecuvântați. Se spune că aceștia vor avea viața lungă și plină de bucurie.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg