Ana Blandiana și-a lansat, la Câmpina, cel mai recent volum de poezie! De ce a vrut autoarea să retragă de la publicare una dintre cele mai apreciate lucrări ale sale FOTO

0
front_carte_2b0de.JPG

front_carte_2b0de.JPG
Zeci de câmpineni au avut vineri seara o întâlnire mult așteptată și discuții pe un subiect fără de final: iubirea. Cea care i-a adunat în același loc pe oameni diferiți, din diverse domenii de activitate, dar care au aceeași apetență pentru poezie, pentru cultură, a fost Ana Blandiana. Poeta și-a lansat la Câmpina cea mai recentă carte a sa, „Variațiuni pe o temă dată“, o lucrare catalogată „luminoasă“, dar pe care autoarea a mărturisit că a ezitat în primă fază s-o publice.

Volumul de poezie de dragoste, scrisă într-un stil atipic, adună 59 de poeme. Toate dedicate celui care i-a fost soț timp de 56 de ani, scriitorul Romulus Rusan. 59 de poeme, aparent distincte, se regăsesc sub umbrela sentimentului făr’ de sfârșit: dragostea. „Variațiuni pe o temă dată“ a început să prindă contur imediat după ce Ana Blandiana și-a pierdut soțul. În momentul în care a realizat că singura terapie care o poate salva de „boala” singurătății este scrisul, s-a refugiat la Brebu unde, inițial, și-a dorit continuarea unei lucrări mai vechi: „Fals tratat de manipulare“. Doar că, involuntar, a început să contureze poeziile prin care și-a așternut gândurile, sentimentele, durerea, așteptările…exact ca-ntr-un jurnal.

„S-a întâmplat ca după moartea soțului meu, cum stăteam la Brebu, să am sentimentul că nu mă pot salva decât reapucându-mă de lucru, de scris. Dar, în loc să scriu ceea ce doream conștient, scriam aceste poezii. Inițial nu era vorba deloc de a scrie o carte, erau lucruri prea intime, nici măcar nu le scriam la calculator, ci de mână, adăugăm, și astfel, la un moment dat, mi-am dat seama că îmi e greu să mai descifrez rândurile. Atunci m-am hotărât să le trec «pe curat». După ceva timp le-am oferit și altora pentru a le citi și am primit încurajări: «trebuie să le publici!», acesta a fost mesajul.

Le-am transcris la calculator și le-am dus la Editura Humanitas, dar după o săptămâna m-am răzgândit și am mers la editură pentru a le retrage. Îmi era frică să nu fie considerate de public prea macabre. Însă Lidia Bodea, editorul Humanitas, atunci când m-a văzut mi-a spus «Ce carte luminoasă!» și această apreciere, care a venit și după aceea, m-a făcut să-mi schimb percepția și este cea mai mare bucurie pentru mine, să fie percepută astfel: o carte luminoasă. Mesajul este: să nu ne fie frică! De fapt, totul continuă. Cartea este o experiență spirituală care a devenit fără voia ei poezie”, le-a mărturisit autorea celor prezenți la Librăria Elstar, din Câmpina, unde a avut loc lansarea.

Pentru Codruț Constantinescu, amfitrionul evenimentului, întâlnirea cu Ana Blandiana nu a fost o premieră. Istoricul și scriitorul câmpinean este cel care a prezentat publicului ploieștean, în 2014, volumul memorialistic „Fals tratat de manipulare” în cadrul unui lansări organizate la Ploiești.

Întâlnirea a fost încheiată cu o sesiune de autografe, discuții și fotografii.

Cartea este disponibilă și în librăria amintită mai sus, la prețul de 27 lei.

Foto: Liliana Maxim

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.08_1_af1f6.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.08_2_6965e.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.10_8a51c.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.08_1baaa.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.09_15f18.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău