fbpx

front_carte_2b0de.JPG
Zeci de câmpineni au avut vineri seara o întâlnire mult așteptată și discuții pe un subiect fără de final: iubirea. Cea care i-a adunat în același loc pe oameni diferiți, din diverse domenii de activitate, dar care au aceeași apetență pentru poezie, pentru cultură, a fost Ana Blandiana. Poeta și-a lansat la Câmpina cea mai recentă carte a sa, „Variațiuni pe o temă dată“, o lucrare catalogată „luminoasă“, dar pe care autoarea a mărturisit că a ezitat în primă fază s-o publice.

Volumul de poezie de dragoste, scrisă într-un stil atipic, adună 59 de poeme. Toate dedicate celui care i-a fost soț timp de 56 de ani, scriitorul Romulus Rusan. 59 de poeme, aparent distincte, se regăsesc sub umbrela sentimentului făr’ de sfârșit: dragostea. „Variațiuni pe o temă dată“ a început să prindă contur imediat după ce Ana Blandiana și-a pierdut soțul. În momentul în care a realizat că singura terapie care o poate salva de „boala” singurătății este scrisul, s-a refugiat la Brebu unde, inițial, și-a dorit continuarea unei lucrări mai vechi: „Fals tratat de manipulare“. Doar că, involuntar, a început să contureze poeziile prin care și-a așternut gândurile, sentimentele, durerea, așteptările…exact ca-ntr-un jurnal.

„S-a întâmplat ca după moartea soțului meu, cum stăteam la Brebu, să am sentimentul că nu mă pot salva decât reapucându-mă de lucru, de scris. Dar, în loc să scriu ceea ce doream conștient, scriam aceste poezii. Inițial nu era vorba deloc de a scrie o carte, erau lucruri prea intime, nici măcar nu le scriam la calculator, ci de mână, adăugăm, și astfel, la un moment dat, mi-am dat seama că îmi e greu să mai descifrez rândurile. Atunci m-am hotărât să le trec «pe curat». După ceva timp le-am oferit și altora pentru a le citi și am primit încurajări: «trebuie să le publici!», acesta a fost mesajul.

Le-am transcris la calculator și le-am dus la Editura Humanitas, dar după o săptămâna m-am răzgândit și am mers la editură pentru a le retrage. Îmi era frică să nu fie considerate de public prea macabre. Însă Lidia Bodea, editorul Humanitas, atunci când m-a văzut mi-a spus «Ce carte luminoasă!» și această apreciere, care a venit și după aceea, m-a făcut să-mi schimb percepția și este cea mai mare bucurie pentru mine, să fie percepută astfel: o carte luminoasă. Mesajul este: să nu ne fie frică! De fapt, totul continuă. Cartea este o experiență spirituală care a devenit fără voia ei poezie”, le-a mărturisit autorea celor prezenți la Librăria Elstar, din Câmpina, unde a avut loc lansarea.

Pentru Codruț Constantinescu, amfitrionul evenimentului, întâlnirea cu Ana Blandiana nu a fost o premieră. Istoricul și scriitorul câmpinean este cel care a prezentat publicului ploieștean, în 2014, volumul memorialistic „Fals tratat de manipulare” în cadrul unui lansări organizate la Ploiești.

Întâlnirea a fost încheiată cu o sesiune de autografe, discuții și fotografii.

Cartea este disponibilă și în librăria amintită mai sus, la prețul de 27 lei.

Foto: Liliana Maxim

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.08_1_af1f6.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.08_2_6965e.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.10_8a51c.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.08_1baaa.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-21_at_22.05.09_15f18.jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg