fbpx

LPM_3837.jpgO zi frumoasă, de weekend, o bicicletă sau o mașină, în funcție de distanța la care ne aflăm de destinație, și dorința de a respira aer curat, de a descoperit primăvara într-un cadru pitoresc, dar și ceva informații pentru noi și copiii noștri. Ne oprim la Brebu, o comună știută, în ultima vreme, mai ales prin prisma „numelor“ și „gradelor“ care au ales-o pentru ridica vile, case de vacanță. Însă localitatea are mai mult de atât. Într-un cadru de vis, cuprinde o adevărată lecție de istorie, îmbinată cu religie, arhitectură și povești cât pentru un volum întreg.

De data aceasta ne oprim la complexul muzeal Casa Domnească din Brebu, așa cum l-au văzut și descris cei de la turismistoric.ro. Complexul este situat la doar câţiva kilometri NE de Câmpina, în comuna cu acelaşi nume, pe un platou aşezat în stânga râului Doftana.

Acesta este compus din zidul de incintă, turnul clopotniţă, biserica şi casa domnească si reprezintă unul dintre cele mai importante monumente istorice din secolul XVII-lea din judeţul Prahova. Zidul care împrejmuieste complexul este construit din cărămidă şi piatră de râu. Intrarea se face pe sub turnul – clopotniţă, construcţie masivă din cărămidă, cu patru nivele şi o înălţime de aproximativ 30 metri.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Construcția bisericii a început la 27 iunie 1650 , în timpul domniei lui Matei Basarab şi finalizată de Constantin Brâncoveanu. Arhitectura este inspirată de Biserica Mânăstirii Dealu (sec. XVI). Decoraţia exterioară realizată cu ajutorul meşterilor munteni şi moldoveni este identică cu cea a Turnului Clopotniţă.

Casa Domnească are plan dreptunghiular şi ziduri groase, spaţiul de locuit format din opt încăperi, terasă prevăzută cu loggie şi foişor. Parterul, amplasat deasupra celor două pivniţe monumentale de la subsolul clădirii, este prevăzut cu stâlpi de susţinere şi arcade.

Muzeul „Casa Domnească” Brebu este deschis de marți până duminică, între orele 9-17. Pentru informații suplimentare, aveți la dispoziție și telefonul: 0244 357 731.

Sursa text și foto: turismistoric.ro

LPM_3837.jpg

LPM_3835.jpg

LPM_3833.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg