avalanse-muntii-bucegi.jpg

Meteorologii au emis o nouă atenționare de risc mare de avalanșe în Munții Bucegi, în contextul în care, inclusiv la munte, temperaturile atmosferice au fost mai ridicate. În acest context, DJ 713 a fost închis circulației. În Dâmbovița este închis și DJ 714, după ce firma de deszăpezire a anunțat administratorul drumului, în speță Consiliul Județean, că există risc de avalanșe.

Potrivit ANM, „la altitudini mai mari de 1800 m, pe fondul încălzirii accentuate a vremii a temperaturilor ușor pozitive și a insolației, zăpada se va umezi puternic în partea superioară și se va topi, iar apa rezultată se va acumula în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior, pelicule peste care, spontan, straturile instabile din partea superioară a stratului vor aluneca cu ușurință (primii 30 - 40 cm)”.

Meteorologii au anunțat că în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, iar riscul de avalanșă este crescut, chiar și la supraîncălcări slabe.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare cu volume mai importante de zăpadă. Sub 1800 m, temperaturile diurne vor crește semnificativ, și vor determina umezirea și topirea accelerată a stratului, ducând la declanșarea avalanșe lor spontane. Pe pantele mai înclinate și pe văi, unde sunt prezente acumulări însemnate de zăpadă, se vor declanșa spontan curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici sau medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, a anunțat ANM.

Potrivit IPJ Dâmbovița, pentru DJ 714 „nu există avizul poliției rutiere pentru a fi deschis circulației, întrucât nu asigură condițiile minimale de siguranță. DJ713 are avizul poliției rutiere, însă la acest moment este închis temporar circulației, datorită riscului de avalanșe”.

DJ 713, denumit și Transbucegi, face legătura în zona montană între Prahova și Dâmbovița. Cât privește DJ 714, care este integral pe raza județului vecin, societatea care asigura deszăpezirea a anunțat administratorul drumului, respectiv Consiliul Județean Dâmbovița, că încetează derularea contractului datorită riscului ridicat de avalanșe.

Poliția reamintește conducătorilor auto că, în lipsa unui aviz, în cazul producerii unui accident, asigurarea RCA sau CASCO nu acoperă eventualele daune produse în urma evenimentului rutier.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg