fbpx

pasapoarte-prahova.jpg

Suspendarea exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate este o măsură care se instituie numai în anumite condiții.

Astfel, dreptul unei persoane la libera circulație în străinătate se suspendă, în principal, dacă persoana este învinuită sau inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă instituirea unei masuri preventive în condițiile Codului de procedură penală sau a fost condamnată și are de executat o pedeapsă privativă de libertate.

Totodată, aceeași măsură se aplică în cazul în care persoana a fost internată într-un centru sau într-un institut medical - educativ, în condițiile legii penale sau dacă nu a respectat măsura restrângerii exercitării dreptului la libera circulație în străinătate.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În Prahova, în decursul anului 2018, au fost anulate, ca urmare a preschimbării, 14.201 pașapoarte. La ghișeu au fost înmânate 27. 731 de pașapoarte electronice, 12.731 pașapoarte temporare. Prin curier au fost livrate 1.390. Pe linia prevenirii și constatării cazurilor de încălcare a regimului pașapoarte și aplicării măsurilor restrictive au fost luate măsuri de suspendare a dreptului de liberă circulație în străinătate împotriva unui număr de 1.255 de persoane”,a precizat Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, la bilanțul de activitate al instituției aferent anului 2018.

Precizări importante cu privire la dreptul la liberă circulație în străinătate (sursă: Poliția de Frontieră Română):

În situația în care persoana nu a respectat măsura restrângerii exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate, la solicitarea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera sau a Direcției Generale de Pașapoarte, suspendarea dreptului la libera circulație se dispune de către tribunalul în a carui raza teritorială se află domiciliul acestei persoane, iar când aceasta are domiciliul în străinătate, de către Tribunalul București pentru o perioada ce nu poate depăsi 3 ani.

În situația în care persoana împotriva căreia se instituie măsura suspendării exercitării dreptului la libera circulație în străinătate a fost returnată în baza unui acord de readmisie din statul pentru care i-a fost restrâns dreptul la libera circulație în străinătate, perioada pentru care se poate suspendă acest drept poate fi majorată până la 5 ani.

La cererea persoanei împotriva căreia s-a dispus măsura suspendării exercitării dreptului la libera circulație în străinătate, instanța de judecată care a instituit această măsura poate dispune suspendarea temporara a executării acesteia și înlocuirea acestei măsuri, pentru o perioadă limitată de timp, cu măsura restrângerii dreptului la libera circulație, în următoarele cazuri:

- persoana urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României și fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, prezentând documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritațile medicale romane;

- în cazul decesului în străinătate al soțului sau al unei rude de până la gradul al IV-lea inclusiv;

-în alte situatii obiective care necesita prezenta temporara a persoanei pe teritoriul altui stat, fără de care interesele legitime ale acesteia sau ale altui cetățean ar fi în mod grav afectate;

- în cazul suspendării temporare a executării măsurii suspendării dreptului la libera circulație în străinătate.

-În astfel de situații, hotărârea pe care o pronunță instanța de judecată trebuie sa stăbileasca perioada exactă, precum si statul / statele in care persoana poate calatori.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg