fbpx

refugiu scara.jpg

Reprezentanții Asociației Montane Carpați, care activează și în Prahova, fac apel la cei care n-au donat încă cei 2% din impozit și, până în prezent, n-au idee unde să-i direcționeze. Muntele are nevoie de investiții. Dacă vrem să ne bucurăm de el, să avem plăcerea și siguranța drumețiilor, atunci o putem face și printr-o simplă completare a formularului 230 reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venituri salariale și pensii.


Asociația Montană Carpați a luat ființă în urmă cu 11 ani, la inițiativa unui grup de iubitori ai muntelui care în drumețiile lor au constat o serie de deficiențe plecând de la problemele legate de mediu până la cele referitoare la marcajele turistice. Au decis să încerce, într-un cadru organizat și legal, să remedieze parte din aceste probleme, de la acțiuni de ecologizare până la investiții majore în infrastructura montană.

Printre altele, au reușit să refacă marcajele pe o suprafață de 2500 km de potecă, în toți Carpații, mergând acolo unde le-au fost sesizate diverse deficiențe.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești


Cu trecerea timpului, acțiunile voluntarilor AMC au fost diversificate, acoperind de la manifestații pentru protejarea mediului, susținerea reîmpăduririlor până la acțiuni umanitare.


În prezent, aceștia au în desfășurarea patru mari proiecte: Voluntar în Carpați, Și muntele e o școală, Inițierea la înălțime, Prin munți cu AMC, prin care încearcă să acopere de la educație montană până la adunarea de fonduri în vederea construirii unor noi refugii, un plan extrem de ambițios, dar și costisior. Ce sunt refugiile? Sunt „căbănuțe care salvează vieți“, mai precis încăperile unde te poți adăposti în cazul în care te prinde noaptea sau condițiile meteo sunt nefavorabile continuării drumeției.


Refugiul Scara, pe care AMC își dorește să-l realizeze la un standard care să se alinieze celor europene, se află în apropierea Vârfului Negoiu din Munții Făgăraș. Costurile estimate pentru materiale și lucrări sunt undeva la 50.000 de euro. „Vârful Negoiu oferă cea mai spectaculoasă imagine din Făgăraș și credem noi că merită să aibă un refugiu pe măsură. Vrem să-l realizăm după modelul Refugiului Călțun pentru că Munții Carpați merită să aibă așa ceva“, ne-a mărturisit Florin Fratu, coordonatorul voluntarilor AMC.

Propunerea privind virarea celor 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venituri salariale și pensii vine și cu o invitație pe care AMC o lansează tuturor celor care vor să participe la acțiuni de voluntariat în vederea remarcării unor trasee montane, a reconstruirii refugiului Scara etc. pe minunatele cărări din Carpații României.

Detalii despre activitatea Asociației sunt pe www.asociatiacarpati.ro, dar pot fi oferite și de către Florin Fratu – 0726.397.613

FORMULARUL 230

Sursa foto: carpati.org

marcaje 1.jpg

marcaje.jpg

refugiu scara.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

...
970.jpg