fbpx

refugiu scara.jpg

Reprezentanții Asociației Montane Carpați, care activează și în Prahova, fac apel la cei care n-au donat încă cei 2% din impozit și, până în prezent, n-au idee unde să-i direcționeze. Muntele are nevoie de investiții. Dacă vrem să ne bucurăm de el, să avem plăcerea și siguranța drumețiilor, atunci o putem face și printr-o simplă completare a formularului 230 reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venituri salariale și pensii.


Asociația Montană Carpați a luat ființă în urmă cu 11 ani, la inițiativa unui grup de iubitori ai muntelui care în drumețiile lor au constat o serie de deficiențe plecând de la problemele legate de mediu până la cele referitoare la marcajele turistice. Au decis să încerce, într-un cadru organizat și legal, să remedieze parte din aceste probleme, de la acțiuni de ecologizare până la investiții majore în infrastructura montană.

Printre altele, au reușit să refacă marcajele pe o suprafață de 2500 km de potecă, în toți Carpații, mergând acolo unde le-au fost sesizate diverse deficiențe.


Cu trecerea timpului, acțiunile voluntarilor AMC au fost diversificate, acoperind de la manifestații pentru protejarea mediului, susținerea reîmpăduririlor până la acțiuni umanitare.


În prezent, aceștia au în desfășurarea patru mari proiecte: Voluntar în Carpați, Și muntele e o școală, Inițierea la înălțime, Prin munți cu AMC, prin care încearcă să acopere de la educație montană până la adunarea de fonduri în vederea construirii unor noi refugii, un plan extrem de ambițios, dar și costisior. Ce sunt refugiile? Sunt „căbănuțe care salvează vieți“, mai precis încăperile unde te poți adăposti în cazul în care te prinde noaptea sau condițiile meteo sunt nefavorabile continuării drumeției.


Refugiul Scara, pe care AMC își dorește să-l realizeze la un standard care să se alinieze celor europene, se află în apropierea Vârfului Negoiu din Munții Făgăraș. Costurile estimate pentru materiale și lucrări sunt undeva la 50.000 de euro. „Vârful Negoiu oferă cea mai spectaculoasă imagine din Făgăraș și credem noi că merită să aibă un refugiu pe măsură. Vrem să-l realizăm după modelul Refugiului Călțun pentru că Munții Carpați merită să aibă așa ceva“, ne-a mărturisit Florin Fratu, coordonatorul voluntarilor AMC.

Propunerea privind virarea celor 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venituri salariale și pensii vine și cu o invitație pe care AMC o lansează tuturor celor care vor să participe la acțiuni de voluntariat în vederea remarcării unor trasee montane, a reconstruirii refugiului Scara etc. pe minunatele cărări din Carpații României.

Detalii despre activitatea Asociației sunt pe www.asociatiacarpati.ro, dar pot fi oferite și de către Florin Fratu – 0726.397.613

FORMULARUL 230

Sursa foto: carpati.org

marcaje 1.jpg

marcaje.jpg

refugiu scara.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A plecat la drum cu o agendă, reportofon, cu ceva cunoștințe generale, dar, mai ales, cu dorința de a învăța și a „fura“ meserie.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, unde a avansat de la redactor/reporter la redactor șef-adjunct/editor-coordonator al departamentului de știri.
A făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM.
În anul 2018 a fost de asemenea premiată în cadrul Galei Comunității Prahovene pentru activitatea jurnalistică în domeniul social, o arie unde se implică activ și prin intermediul Grupului de voluntariat „Pentru Tine!“.
Pentru aproape doi ani a „evadat“ de partea cealaltă a baricadei, lucrând la Primăria Sinaia, la Departamentul de Comunicare și Politici Publice, dar a revenit la marea pasiune.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul de vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici.
De același autor

negativ-media.jpg
Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro