tradiții-obiceiuri.jpg

Sărbătorile de iarnă sunt bogate în obiceiuri și tradiții. Ajunul Crăciunului, dar și ziua de Crăciun sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai așteptate perioade ale anului.

Cu toate bucatele preparate, în așteptarea zilei de Crăciun, în multe județe, inclusiv din Prahova, se mențin nealterate mai multe tradiții și obiceiuri. În ajun de Crăciun, dar și pe 25 decembrie cete de colindători vestesc marea sărbătoare. 

Pe 24 decembrie, cetele de colindători își fac curaj și bat din poartă în poartă pentru a vesti Nașterea Domnului. Nu lipsesc mascații cu măști ale unor personaje mistice.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pentru că este vorba de cel dintâi praznic împărătesc numit în popor drept Crăciunul se colindă și în ziua de Ajun.

„Moș Ajunul sau Colindeț” este unul dintre obiceiurile care s-au menținut în special în zonele de munte. Copiii colindă cu Steaua, dar nu lipsește nici „colindatul ursului”. 

Colindătorii își încheie colindul cu tradiționalul „La Mulți Ani”, iar în schimbul urărilor primesc nuci, mere, covrigi sau colaci, dar și bani.

De Crăciun se spune că este bine să oferi de pomană. În unele zone se împart covrigi, mere și nuci, iar în altele colaci, dar și bucate alese.

Se spune că tot în Ajun de Crăciun fetele speră să-și viseze ursitul. Dar pentru acest lucru, trebuie să postească toată ziua. Cu busuioc sub pernă sau cu brâul jucat sunt doar câteva dintre variantele practicate de dragul de a afla viitorul.

Tot înainte de Crăciun se spune că este bine să îți recuperezi bunurile lăsate prin vecini pentru spor în casă, să pui busuioc prin casă și să pui la grindă levănțică sau mentă care să poarte noroc. La fel de important este împodobirea casei. În mod tradițional, bradul de Crăciun este zona centrală a sărbătorilor, pentru că în jurul bradului se pun cadourile și, tot aici se fac promisiuni cu privire la anul care vine.

Pe 25 decembrie, după slujba de la biserică, se  se spune că este bine să ai alături, la masă, pe toți cei dragi ție. De pe masă nu trebuie să lipsească pâinea semn al bogăției. Bucatele trebuie să fie în mod cert tradiționale.

De Crăciun se mai spune că este bine să uiți de toate grijile, să nu te cerți cu nimeni și să te bucuri de frumusețea sărbătorilor în sânul familiei.

La capitolul superstiții se spune că de Crăciun nu se spală, nu se coase și nu se tricotează, pentru că ai parte de ghinion tot anul. Se mai spune că de Crăciun este bine să ai bani în buzunar ca să ai parte de bogăție, 

Pentru un an îmbelșugat, potrivit superstițiilor, este bine să prinzi de ușa de la intrare o coroniță din brad ca să fie tot anul îmbelșugat pentru cei care îți trec pragul.


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.