risc-avalansa.jpg

Meteorologii au emis o nouă atenționare pentru cei care vor să se aventureze pe munte în această perioadă. La altitudini de peste 1800 metri este risc mare de avalanșă.

Meteorologii au emis o nouă atenționare cu privire la riscul de producere a avalanșelor, la altitudini mai mari de 1800 metri.

„Pe fondul ninsorilor se va depune un strat nou de zăpadă, de până la 10-20 cm, sporind instabilitatea generală a stratului de zăpadă. Noul strat depus va avea rezistență scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe văi și în zonele adăpostite se vor acumula noi depozite de zăpadă, iar pe versanți se vor forma în continuare plăci de vânt cu rezistență scăzută.

Sub noul strat se găsește un strat ce pe alocuri poate depăși 40-50 cm, depus de ninsorile din ultima săptămână, format din cristale identificabile și fațetate, având intercalate cruste subțiri de gheață. Și acest strat este puțin stabilizat.

Mai ales pe versanții cu orientare sudică se întâlnesc plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări mai însemnate de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate, chiar și spontan se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, a precizat ANM.

Risc însemnat de avalanșă este și la altitudini mai mici de 1800 metri, au precizat meteorologii. 

La munte, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. „Cerul va fi mai mult noros și local se vor semnala precipitații mixte, predominant sub formă de ninsoare la altitudini de peste 1500 m. Pe arii restrânse cantitățile de precipitații vor depăși 10-15 l/mp, astfel stratul de zăpadă va crește cu până la 10 - 20 cm”, a anunțat ANM.

Tot la munte, vântul va sufla în general moderat, cu intensificări locale, iar temporar rafale vor depăși 80-90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. 


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Social
  • Luni, 14 Ianuarie 2019
  • De Andra Ilie

Cod galben de viscol în zona de munte din Prahova

ANM a emis un cod galben de intensificări ale vântului în Prahova (zona de munte) și viscol valabil din această după-amiază până pe 16 ianuarie, ora 20.  Atenționarea meteo: Vântul va prezenta...

Viața Prahovei
  • Duminică, 13 Ianuarie 2019
  • De Roxana Tănase

Cod galben de ninsori în zona de munte

Atenționarea de cod galben de ninsori, care vizează zona de munte intră în vigoare în noaptea de duminică spre luni (13/14 ianuarie). Potrivit ANM, „în zona Munților Apuseni, în nordul Carpaților...

Fun
  • Joi, 10 Ianuarie 2019
  • De Claudiu Vasilescu

Plăti-ți-aș impozitele și încasa-mi-ai banii

Nici nu s-a instalat bine în fruntea ANAF, că a și devenit subiect de presă. Mihaela Triculescu, cea care l-a înlocuit pe Ionuț Mișa, are o gaură cât fosta URSS... în CV. Primul lucru care a atras...