fbpx

risc-avalansa.jpg

Meteorologii au emis o nouă atenționare pentru cei care vor să se aventureze pe munte în această perioadă. La altitudini de peste 1800 metri este risc mare de avalanșă.

Meteorologii au emis o nouă atenționare cu privire la riscul de producere a avalanșelor, la altitudini mai mari de 1800 metri.

„Pe fondul ninsorilor se va depune un strat nou de zăpadă, de până la 10-20 cm, sporind instabilitatea generală a stratului de zăpadă. Noul strat depus va avea rezistență scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe văi și în zonele adăpostite se vor acumula noi depozite de zăpadă, iar pe versanți se vor forma în continuare plăci de vânt cu rezistență scăzută.

Sub noul strat se găsește un strat ce pe alocuri poate depăși 40-50 cm, depus de ninsorile din ultima săptămână, format din cristale identificabile și fațetate, având intercalate cruste subțiri de gheață. Și acest strat este puțin stabilizat.

Mai ales pe versanții cu orientare sudică se întâlnesc plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt acumulări mai însemnate de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate, chiar și spontan se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe”, a precizat ANM.

Risc însemnat de avalanșă este și la altitudini mai mici de 1800 metri, au precizat meteorologii. 

La munte, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. „Cerul va fi mai mult noros și local se vor semnala precipitații mixte, predominant sub formă de ninsoare la altitudini de peste 1500 m. Pe arii restrânse cantitățile de precipitații vor depăși 10-15 l/mp, astfel stratul de zăpadă va crește cu până la 10 - 20 cm”, a anunțat ANM.

Tot la munte, vântul va sufla în general moderat, cu intensificări locale, iar temporar rafale vor depăși 80-90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg