fbpx

violenta-familie.jpg

Violența domestică are o istorie lungă și din nefericire, va continua să aibă. Când spun violență domestică, nu vă gândiți doar la abuzuri fizice, ci și sexuale, emoționale, controlul excesiv, dominarea, intimidarea, urmărirea, până și privarea economică.

Nu faceți nici greșeala de a afirma că aceste cazuri de violență apar doar în cadrul famililor defavorizate, cu o educație precară. Nu, ele se întâlnesc în orice tip de familie, fie ea bogată sau decentă. De altfel, nu e un mister că femeile sunt în cea mai mare parte victimele acestor forme de agresiune. Așa a apărut Asociația „Compassion and Care”, destinată violenței domestice. Cum în județul Prahova nu erau multe astfel de ONG-uri, Paula Oprea, președintele Asociației, și-a propus să ajute femeile aflate în suferință. 

Misiunea ONG-ului este de a asista femeile și copiii care suferă din cauza violenței domestice, în vederea protejării lor, a schimbării situației abuzive și a reintegrării în societate. Cum își propun să atingă aceste obiective? Ei bine, Asociația le oferă beneficiarilor atât rezidență temporară cât și consiliere socială, psihologică și juridică. De altfel, ONG-ul dorește să înființeze un centru de recuperare, cât și un program educațional prin care femeile abuzate să învețe meserii sau să deprindă anumite abilități, cu ajutorul cărora să se poată susține financiar la ieșirea din centrul de recuperare. De asemenea, apelantele au parte atât de consiliere individuală, cât și de grup, unde se leagă frumoase prietenii. Chiar Paula Oprea mi-a transmis că femeile se ajută între ele, alte chiar decid să locuiască împreuna pentru o perioadă, unde împart chiria și celelalte costuri de întreținere.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum m-am întâlnit cu Paula Oprea pentru a discuta despre Asociație, am întrebat-o dacă femeile sunt deschise, dacă se lovesc de reticența lor. Mi-a mărturisit că persoanele care apelează la serviciile lor sunt în cea mai mare parte determinate să ducă o viață lipsită de violență. Totodată, Asociația are un program de informare în rândul școlilor și liceelor din județul Prahova. În timp ce discutam, mi-am amintit că în clasa a XI-a am luat parte la acest program. Am reflectat asupra explicațiilor de atunci, asupra ciclului nesfârșit în care bărbatul promite că se va schimba, iar dupa maximum două luni revine la vechile obiceiuri. Paula afirmă că femeile se întorc în medie de șapte ori și că depinde mult în ce stadiu sunt. Dacă sunt în perioada de maximă conștientizare, în care realizează că cel de lângă nu se va schimba nicicum, vor accepta ajutorul și vor face toate demersurile posibile. În schimb, dacă sunt în stadiul în care mai speră că lucrurile se vor îndrepta, femeile dau înapoi.

Cu toate acestea, ONG-ul a reușit să ajute un număr mare de persoane aflate în suferință. Am întrebat-o și dacă s-a implicat emoțional în vreunul dintre cazurile pe care le-a avut. Paula mi-a spus că e imposibil să nu te implici emoțional, dar trebuie să păstrezi o oarecare distanță, altfel riști să fii subiectiv. De atfel, mi-a spus că e bucuroasă, știind că instituțiile cu care sunt în colaborare, nu doar că semnează niște hârtii, ci chiar se implică, ajută. Nimic mai încântător, aș spune eu. Având în vedere că în România târziu au apărut rezolvări în ceea ce privește violența domestică, o implicare a autorităților e mai mult decât binevenită.

Mă bucur nespus că există un astfel de centru, femeile trebuie să conștientizeze că viața lor e importantă, că nu e normal și nici moral să trăiești în astfel de condiții. De altfel, siguranța lor este prioritară, fapt pentru care centrele de recuperare se află în alte județe ale României. Am fost șocată să aud, însă, că a existat un caz în care soțul și-a urmărit soția, determinată să scape de chin, până la porțile centrului și a omorât-o. Dar aceste cazuri sunt rare, deoarece ONG-ul asigură protecția și siguranța femeilor, dar și confidențialitate.

În ceea ce privește programele pe care Asociația le desfășoară, acestea sunt numeroase. ONG-ul organizează activitățile de prevenire a violenței domestice precum: „O oră în Penitenciar”, „Violența naște violență”, „Toată lumea se ceartă, chiar și tata cu mama!”, „Violență, scuze și responsabilitate”, „Este mânia un sentiment rău?” și multe altele. De asemenea, se desfășoară și activități de educație pentru sănătate precum: „Nutriție sănătoasă pentru femei & Cooking Class”, concursul sportiv „THE FUN RUN”, dar și întâlniri de socializare, recreere și încurajare pentru femei.

Cred că e destul de greu să încerc că fac un rezumat al întregii activități desfășurată de acest ONG. E o muncă extraordinară și nu aveți idee ce căldură simți când intri pe ușa centrului. Nu au o clădire imensă, în care te simți constrâns. Nu, au o căsuță, unde femeile aflate în suferință vin pentru a fi ajutate. Cât despre Paula Oprea, președintele Asociației „Compassion and Care”, n-am întâlnit nicicând o persoană mai amabilă și mai dornică să ajute. Sper că femeile vor realiza că violența nu e doar o „problemă de cuplu”, ci o întreagă afecțiune. Trebuie tratată, iar pentru asta, Asociația îți stă la dispoziție.

6e80d76c-5504-4e0f-b418-3041e86d8fc0.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg