pericol-avalansa-turisti-bucuresti-bucegi-salvamontisti-busteni.jpg

Iarna s-a instalat în toată regula la munte unde a nins abundent. Stratul de zăpadă măsoară, pe anumite văi, chiar și aproape 90 c,. Meteorologii au emis o nouă avertizare cu privire la riscul de producere de avalanșe în Munții Bucegi. Ieri noapte, salvamontiștii din Bușteni au fost în alertă după ce cinci turiști din București s-au aventurat pe un traseu închis pe timpul iernii.

Ca urmare a ninsorilor însemnate cantitativ din ultimele zile, meteorologii au emis miercuri o nouă avertizare de risc mare de avalanșă în Munții Bucegi, la altitudini de peste 1800 m.

Astfel, ninsorile, spun meteorologii, „au dus la formarea unui nou strat de zăpadă care măsoară local 40-50 cm și izolat peste 60-70 cm. Din zonele expuse vântului zăpada a fost puternic spulberată și depusă pe văi și în zonele adăpostite, formându-se plăci noi de vânt, cornișe și depozite însemnate”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Pe majoritatea pantelor zăpada este puțin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi. Se vor menține plăcile de vânt, troienele și cornișele formate anterior, motiv pentru care chiar şi spontan pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe”, a anunțat ANM.

Ieri noapte, salvamontiștii din Bușteni au fost în alertă după ce un grup de turiști, format din cinci persoane din București, a avut nevoie de ajutor.

Cei cinci au parcurs drumul spre Cabana Mălăiești, iar la întoarcere au întâmpinat dificultăți la coborâre. Cei cinci au fost recuperați între între Poiana Izvoarelor și Pichetul Roșu și au fost ajutați să coboare până în Bușteni.

„La munte a nins abundent, iar stratul de zăpadă măsoară în unele locuri peste 85 cm. Cei cinci turiști ne-au solicitat sprijinul pentru că nu au mai reușit să coboare în Bușteni”, ne-a explicat Gheorghe Haiduc, șeful Salvamont Bușteni, care reamintește faptul că în această perioadă traseele montane sunt închise.

Foto - sursa - Salvamont România - Dispeceratul Național.


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.