fbpx

fostul-schit-lespezi.jpg

Fostul schit Lespezi, situat în localitatea Posada, din apropierea orașului Comarnic, la baza Muntelui Peleșuva Mică,   figurează ca obiectiv turistic. Ctitorie a familiei Cantacuzino, Biserica cu hramul Sfânta Treime este primul lăcaș de pe Valea Prahovei care poartă pictura lui Pârvu Mutu.

Ansamblul arhitectural medieval al fostului schit Lespezi va fi restaurat cu fonduri europene și prin contribuția Consiliului Județean Prahova.

Fost lăcaș monahal, în a doua jumătate a secolului XVII-lea, biserica, care poartă hramul Sfintei Treimi, este așezată în mijlocul unei păduri de fag.

Edificiul este ctitoria familiei Cantacuzino. Cei doi ctitori ai schitului sunt Drăghici Cantacuzino, spătar la Curtea Domnească a Ţării Româneşti, împreună cu fiul său Pârvu Cantacuzino, logofăt.

Din păcate, la jumătatea secolului XVIII un incendiu puternic a distrus fostul schit, care a devenit, ca urmare a intervențiilor ulterioare, o capelă. 

Situată la un kilometru de DN1, biserica ar putea deveni, ca urmare a restaurării, un loc de popas pentru cei care se îndreaptă spre Valea Prahovei.

Ansamblul arhitectural medieval al fostul schit urmează să fie pus în valoare, aleșii județeni aprobând co-finanțarea proiectului de restaurare.

Valoarea totală necesară pentru lucrările de restaurare se cifrează la peste 5 milioane de lei.

foto: monumenteromania.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Macheta-Paste_CONPET-970x250px_e5752.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg