fostul-schit-lespezi.jpg

Fostul schit Lespezi, situat în localitatea Posada, din apropierea orașului Comarnic, la baza Muntelui Peleșuva Mică,   figurează ca obiectiv turistic. Ctitorie a familiei Cantacuzino, Biserica cu hramul Sfânta Treime este primul lăcaș de pe Valea Prahovei care poartă pictura lui Pârvu Mutu.

Ansamblul arhitectural medieval al fostului schit Lespezi va fi restaurat cu fonduri europene și prin contribuția Consiliului Județean Prahova.

Fost lăcaș monahal, în a doua jumătate a secolului XVII-lea, biserica, care poartă hramul Sfintei Treimi, este așezată în mijlocul unei păduri de fag.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Edificiul este ctitoria familiei Cantacuzino. Cei doi ctitori ai schitului sunt Drăghici Cantacuzino, spătar la Curtea Domnească a Ţării Româneşti, împreună cu fiul său Pârvu Cantacuzino, logofăt.

Din păcate, la jumătatea secolului XVIII un incendiu puternic a distrus fostul schit, care a devenit, ca urmare a intervențiilor ulterioare, o capelă. 

Situată la un kilometru de DN1, biserica ar putea deveni, ca urmare a restaurării, un loc de popas pentru cei care se îndreaptă spre Valea Prahovei.

Ansamblul arhitectural medieval al fostul schit urmează să fie pus în valoare, aleșii județeni aprobând co-finanțarea proiectului de restaurare.

Valoarea totală necesară pentru lucrările de restaurare se cifrează la peste 5 milioane de lei.

foto: monumenteromania.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.