Porcii pentru Crăciun vânduți numai cu avize, din cauza pestei porcine africane

0
porci-crotalii-aviz.jpg

porci-crotalii-aviz.jpg

Cu o lună înainte de Crăciun, autoritățile veterinare atrag atenția celor care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligații, având în vedere focarele de pestă porcină confirmate la nivel național. Transportul animalelor dintr-un județ în altul se realizează în baza unui aviz interjudețean. În caz contrar, pe lângă confiscarea porcilor, proprietarii animalelor riscă să plătească și amenzi. 

Focarele de pestă porcină africană depistate în alte județe au impus un set de măsuri cu privire la circulația animalelor dintr-un județ în altul.

Potrivit reprezentanților DSVSA Prahova, chiar dacă în Prahova, nu a fost confirmat niciun focar de pestă porcină, pentru vânzarea/cumpărarea porcilor destinați sacrificării de Crăciun se impun o serie de măsuri.

Astfel, spun reprezentanții DSVSA Prahova, în cazul animalelor care provin din gospodăriile din Prahova, proprietarii care doresc să le vândă în altă localitate din județ trebuie să știe că porcii trebuie să aibă crotalii și pentru transportul acestora trebuie să existe formular de mișcare.

„În cazul în care porcii provin din alte județe și urmează să fie vânduți în Prahova este necesar ca animalele să aibă crotalii și, totodată, obligatoriu, trebuie să existe un aviz interjudețean. Mai exact, proprietarul animalului trebuie să solicite DSVSA-ului care funcționează în județul de domiciliu avizul interjudețean”, a precizat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Astfel, pentru mișcarea animalelor vii în alte județe medicul veterinar arondat, înainte de eliberarea documentelor de mișcare și de sănătate, solicită de la D.S.V.S,A din respectivul județ avizul interjudețean.

Citește și: Transport ilegal de porci în Prahova. Toate animalele au fost omorâte de frica pestei porcine

În caz contrar. proprietarul animalelor din alt județ riscă în timpul transportului confiscarea animalului, dar și amenzi care depășesc în multe cazuri valoarea de 5.000 de lei.

Potrivit legislației, animalele care nu au crotalii și pentru care nu au fost eliberate documente vor fi ucise.

La nivel național, potrivit ultimelor date, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală, a anunțat ANSVSA.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău