Porci domestici lăsați liberi în pădurile de la Predealu Sărari și Ariceștii Zeletin. Autoritățile au dispus controale

0
porci-padure-predealu-sărari.jpg

porci-padure-predealu-sărari.jpg

În plin scandal legat de răspândirea pestei porcine africane, autoritățile sanitar-veterinare prahovene au fost sesizate cu privire la existența mai multor porci domestici lăsați liberi în pădurile de pe raza localităților Predealu Sărari și Aricești Zeletin.

Sesizarea a fost făcută de reprezentanți ai AJVPS Prahova, care au constatat că porcii domestici sunt crescuți liberi în pădure, după modelul animalelor domestice crescute în zona Deltei Dunării.

„Am primit această sesizare de la reprezentanții AJVPS și am decis efectuarea de controale în zonă”, a confirmat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Potrivit primelor informații se pare că în zona de pădure de pe raza localității Ariceștii Rahtivani sunt patru porci domestici mari și 8 porci mici, iar pe raza pădurii din Predealu Sărari au fost lăsate libere mai multe animale, respectiv 9 porci mari, doi viței, dar și doi cai.

„Este interzisă creșterea de animale în zone libere, în ideea de a preveni transmiterea bolilor de la mistreți la porcii domestici”, a declarat pentru Observatorulph.ro Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova. Autoritățile vor încerca, totodată să stabilească clar și care sunt proprietarii animalelor, până acum existând numai bănuieli că ar fi vorba de animalele de o stână. 

Reamintim faptul că în Prahova nu a fost confirmat niciun focar de pestă porcină, însă, preventiv, sunt menținute filtre mobile pentru depistarea celor care efectuează transport de animale fără a deține documente de proveniență.

Potrivit ultimelor date oficiale, la nivel național, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați, până la data de 8 noiembrie, 360.647 de porci afectați de boală.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here