porci-padure-predealu-sărari.jpg

În plin scandal legat de răspândirea pestei porcine africane, autoritățile sanitar-veterinare prahovene au fost sesizate cu privire la existența mai multor porci domestici lăsați liberi în pădurile de pe raza localităților Predealu Sărari și Aricești Zeletin.

Sesizarea a fost făcută de reprezentanți ai AJVPS Prahova, care au constatat că porcii domestici sunt crescuți liberi în pădure, după modelul animalelor domestice crescute în zona Deltei Dunării.

„Am primit această sesizare de la reprezentanții AJVPS și am decis efectuarea de controale în zonă”, a confirmat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Potrivit primelor informații se pare că în zona de pădure de pe raza localității Ariceștii Rahtivani sunt patru porci domestici mari și 8 porci mici, iar pe raza pădurii din Predealu Sărari au fost lăsate libere mai multe animale, respectiv 9 porci mari, doi viței, dar și doi cai.

Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

„Este interzisă creșterea de animale în zone libere, în ideea de a preveni transmiterea bolilor de la mistreți la porcii domestici”, a declarat pentru Observatorulph.ro Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova. Autoritățile vor încerca, totodată să stabilească clar și care sunt proprietarii animalelor, până acum existând numai bănuieli că ar fi vorba de animalele de o stână. 

Reamintim faptul că în Prahova nu a fost confirmat niciun focar de pestă porcină, însă, preventiv, sunt menținute filtre mobile pentru depistarea celor care efectuează transport de animale fără a deține documente de proveniență.

Potrivit ultimelor date oficiale, la nivel național, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați, până la data de 8 noiembrie, 360.647 de porci afectați de boală.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.