1499890863593.jpg

Cristian Ţopescu a fost suspendat în anul 1983 de la Televiziunea Română, pe o perioadă nedeterminată, deoarece a susţinut în mod public ideea transferării unor jucători români la cluburile din străinătate. Decizia a fost cerută de soția dictatorului Nicolae Ceaușescu, indignată că tinerii ar putea pleca din țară.

În 1983, după un meci de fotbal, România – Suedia (1-0), reputatul comentator a făcut o afirmaţie care i-a adus o suspendare de 7 ani, chiar din partea Elenei Ceauşescu, soţia dictatorului.

Pe scurt, Ţopescu comisese imprudenţa de a spune pe post că unii dintre fotbalişti români, printre care şi Cămătaru, autorul golului victoriei, ar trebui să fie lăsaţi să plece din ţară pentru a juca în străinătate.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ceea ce era de neconceput înainte de Revoluţie, mulţi jucători de clasă, printre care şi regretatul Nicolae Dobrin, ratând transferuri uriaşe din cauza regimului comunist. „Gâscanul“, spre exemplu, era dorit chiar de Real Madrid, însă mutarea nu s-a materializat niciodată.

Peste ani, Cristian Ţopescu a comentat episodul legat de suspendarea sa.   Ce a povestit Ţopescu?   *În perioada aceea, se discuta în cercurile fotbalistice româneşti despre posibilitatea unor jucatori români care aveau oferte de la echipe importante din stăinătate să li se permită să joace peste hotare.

Cauza decesului comentatorului Cristian Țopescu

Într-o pauză, când Ilie Balaci era accidentat şi primea îngrijiri, am spus că el, Silviu Lung, Ştefănescu, Boloni, Cămătaru au oferte de la echipe importante la vremea aceea, precum Benfica, Fiorentina şi că ar fi în folosul lor, al cluburilor lor, al fotbalului românesc în general, să li se permită să ne reprezinte în aceste echipe importante ale Europei.  

”Vorbele mele au fost interpretate de primul ministru, să-i fie ţărâna uşoară!, Constantin Dăscălescu. El a pus mâna pe telefon, a sunat-o pe tovarăşa de la Cabinetul 2, cum i se spunea Elenei Ceauşescu, şi i-a zis: „Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară”. Am aflat mai târziu asta de la şeful lui de cabinet, care mi-a fost coleg în Parlament.   

*Fireşte că eu nu mă referisem la tinerii din România, nu mă referisem la toţi sportivii sau la toţi fotbaliştii din România, ci numai la câţiva care jucaseră multe meciuri în naţională şi meritau o asemenea recompensă. Urmarea? Am fost scos din Televiziunea Română, suspendat pe termen nelimitat. Avea să dureze până în 1990. Citeste mai mult: adev.ro/p8rydy

AUDIO COMENTARIUL CARE I-A ADUS SUSPENDAREA LUI ŢOPESCU

 


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.