gimnastica

Liliana Baescu, antrenor-coordonator voluntar, Sectia de Gimnastica Ritmica CSM Ploiesti, face un apel la strângerea de fonduri pentru susținerea sportivelor care au câștigat anul acesta 36 de medalii, din care 10 de aur.

 

Textul postat pe gogetfunding.com

In peisajul sportiv ploiestean – si nu numai, sectia de gimnastica ritmica a Clubului Sportiv Municipal ocupa un loc aparte. Aici, performantele si activitatea competitionala sunt invers proportionale cu vechimea sectiei. Ea a fost infiintata in februarie 2008 si, inca de la inceput, sectia s-a bucurat de un interes deosebit.

In momentul de fata activitatea se desfasoara cu trei grupe, una de performanta, una de avansati (in programul de tinere talente „Pierre de Coubertin”, program sustinut de Ministerul Tineretului si Sportului), si una de incepatori. In drumul lor spre performanta gimnastele se bucura de experienta unui antrenor tanar, ambitios si bine pregatit si a unui coregraf profesionist.

 

La finele anului 2011 am primit imbucuratoarea veste ca doua dintre gimnastele Clubului Sportiv Municipal Ploiesti au fost selectionate in Lotul national de Junioare al Romaniei. Ele au atras atentia specialistilor in gimnastica ritmica din Romania fiind nominalizate ca tinere sperante ce pot reprezenta Romania in competitii de inalt nivel. Ne-am bucurat sa aflam ca o a treia se va alatura acestui lot pretios la inceputul anului viitor.

Anul 2012 a dus la Ploiesti singura competitie de cluburi din Romania licentiata de Federatia Internationala de Gimnastica, Turneul International "Spring Cup". Printre concurente s-au numarat campioane europene si mondiale din tari cu adevarata traditie in acest sport. Aceasta competitie s-a organizat in fiecare an, cu exceptia acestuia pe care acum il parcurgem cand, din motive financiare, nu s-a putut desfasura.

Aproape in fiecare an ne-am bucurat sa fim gazdele unor competitii nationale, cum ar fi Campionate Nationale de Gimnastica Ritmica - de Copii si Juniori Mici sau Junioare si Senioare. Multe gimnaste de perspectiva au trecut prin Ploiesti in drumul lor catre inalta performanta!

 

Tot la Ploiesti s-a organizat pentru prima data, in luna decembrie a anului trecut, Gala Gimnasticii ritmice romanesti, eveniment care a strans laolalta primele zece cele mai bune gimnaste ale anului 2015, asa cum au aparut ele in clasamentul intocmit de Federatia de specialitate. Printre ele si ploiesteanca Denisa Stoian care si-a confirmat valoarea prin participarea ei la Campionatele Europene din acest an.

Clubului Sportiv Municipal Ploiesti i-a fost acordat Premiul de Excelenta din partea Federatiei Române de Gimnastica Ritmica pentru interesul manifestat în promovarea gimnasticii ritmice atât în rândul copiilor cât si de performantã, în anii 2010, 2011, 2012 si 2014.

 

 

Iata diagrama exemplificativa a anului 2016

36 medalii - 10 de aur, 16 de argint si 10 de bronz - obtinute in competitii OFICIALE nationale si internationale desfasurate in Grecia, Belgia si Romania

  • Titlul de Campioana Naţională cu echipa la categoria a III-a – Prejunioare (11-12 ani)
  • Titlul de Vicecampioana Nationala, la individual compus la aceeasi categorie
  • un Titlu de Vicecampioana Nationala la cerc si o medalie de bronz la coarda tot la Prejunioare
  • Titlul de Vicecampioana Nationala cu echipa la categoria a II-a – Junioare
  • patru medalii de bronz in finalele pe obiecte obtinute de Denisa Stoian la Campionatele Nationale de Junioare
  • doua medalii – de argint si bronz – la Cupa Romaniei
  • doua sportive nominalizare la Lotul National de Junioare al Romaniei - aflate in pregatire la club
  • o participare la Campionatele Europene, prin Denia Stoian, alaturi de echipa de junioare a Romaniei

Denisa Stoian, sportiva născută în 2003 reprezintă speranţa României la ediţia din anul 2018 a Jocurilor Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, Argentina fiind desemnata de federatia de specialitate sa participe la aceasta prestigioasa intrecere dedicata juniorilor in ultimul an de categorie si la care vor participa sportivi din peste 200 de tari.

Din pacate, incepand din luna iunie, probleme financiare grave au afectat activitatea intregului club. Desi antrenoarea si coregrafa sectiei si-au desfasurat activitatea, fara intrerupere, in modul profesionist care le caracterizeaza, ele nu au fost retribuite de patru luni (iulie, august, septembrie si octombrie). Nici lunile noiembrie si decembrie nu vor aduce imbunatatirea acestei situatii...

Acest lucru este cu atat mai grav cu cat, in luna mai am obtinut finantare din fonduri nerambursabile alocate pentru activitati non-profit pentru derularea proiectului „Ploiestiul, pe harta gimnasticii ritmice internationale”. Desi Clubul Sportiv Municipal Ploiesti si-a dat acordul, prin semnatura directorului, pentru desfasurarea acestui proiect in cadrul sectiei de gimnastica ritmica, salariul antrenoarei devenind aportul propriu in cadrul acestei actiuni, acesta nu si-a indeplinit obligatiile si, pentru a-l duce la capat antrenoarea s-a imprumutat la CAR suma destinata aportului propriu in proiect, de 10.000 de lei, ca aport propriu in cadrul proiectului. Este de neconceput ca, dupa ce nici salariul nu ti l-ai luat, sa vii si cu bani de acasa pentru a tine in viata activitatea unui club municipal. Insa ceea ce facem, facem cu pasiune si, daca am renunta, s-ar pierde munca noastra de opt ani si destinul unor tinere talentate care, in toti acesti ani, nu au vazut decat peretii scolii si ai salii de sport….

Deja eforturile antrenoarelor depasesc posibilitatile pe care le avem, in urmatoarea perioada nefiind sigure ca mai putem gasi resursele necesare pentru a continua. Urmeaza o competitie internationala in Dubai, prima de acest gen intr-o tara araba, la care si-au anuntat prezenta 22 de tari. Ne antrenam cu constiinciozitate, insa nevoile materiale de zi cu zi ale acestor antrenoare nu le permite o dedicare efectiva asa cum ar trebui. Situatia acestora este nu grava, ci foarte grava, ambele avand cate doi copii de crescut. Inainte de a fi antrenoare ele sunt mame si sotii, au familii pentru a caror intretinere au nevoie de bani. A gasi solutii pentru compensarea salariilor antrenoarelor, pe cele sase luni, in total de 22.500 lei, nu este un moft ci o necesitate vitala!

Va rugam, pe aceasta cale, in masura in care este posibil, sa ne ajutati financiar pentru a traversa aceasta perioada care, conform declaratiilor oficiale ale edilului orasului, isi vor gasi rezolvarea la inceputul anului viitor si pentru a finaliza cu succes proiectul in care ne-am angrenat, proiect ce duce peste hotare, cu onoare, numele municipiului Ploiesti.

Liliana Baescu 
antrenor-coordonator voluntar, Sectia de Gimnastica Ritmica CSM Ploiesti

Poți dona și tu AICI!