petrolulgeneral

Trei variante de lucru și patru categorii de persoane sunt ingredientele care fac din situația ”Petrolul” una caniculară ca și vara ploieșteană. Variantele sunt cunoscute, deja: varianta ”CSM”, varianta ”Petrolul 52” și varianta ”Răchită”.

 

Aceste variante sunt opozabile unor categorii de persoane, patru la număr: categoria celor care au descoperit că Petrolul poate aduce capital de imagine; categoria celor care vor să facă ceva pentru club, dar nu au mijloace; categoria celor care s-au apucat, deja, de treabă, pentru a repune echipa pe picioare și categoria celor care au văzut aproape două meciuri de fotbal în toată viața lor, dar își dau cu părerea.

Din capul locului trebuie precizat că ultima categorie este cea mai numeroasă și cea mai vocală, dar și cea care ar trebui să nu conteze deloc în luarea deciziilor.

 

După o ușoară decantare a situației, privind cu ochii larg deschiși spre acest brand care este Petrolul, pare din ce în ce mai limpede că există, concret, o singură variantă pentru Petrolul.

Varianta ”CSM”

Este o aberație din start, lansată de către oameni din prima categorie, persoane care au văzut, în ultimii ani, cam ce forță poate capitaliza Petrolul în vremuri bune și încearcă să direcționeze acea forță către interesele lor.
Petrolul ar trebui, în această variantă, să fie o echipă care să fie inclusă în structura CSM, pentru a putea fi finanțată din bani publici. Este varianta în care s-a gândit doar asigurarea unui minim sprijin financiar, fără să se gândească și un proiect sportiv de performanță care să readucă Petrolul în prim-planul fotbalului românesc.
Apoi, este un proiect care ar băga în colaps CSM-ul, care, în afara fotbalului, ar trebui să mai pompeze bani și în echipa de baschet( care abia a promovat, dar vrea să câștige Cupa României), dar și în echipa de handbal feminin, care are ca obiectiv participarea în cupele europene.

Varianta ”Petrolul 52”

A fost propusă de fostele glorii ale Petrolului, inițiativa în sine fiind lăudabilă doar dintr-un punct de vedere: că foștilor mari jucători le pasă de ceea ce se întâmplă cu echipa. În rest, vorbe. Nu există surse de finanțare, iar proiectul sportiv presupune doar o încropeală pentru începerea activității. Mai mult, implicarea fostelor glorii în situația Petrolul, a dat apă la moară unor persoane din sfera politicului, oferindu-le șansa de a se folosi (cu sau fără voia fostelor glorii) de numele lor pentru a ieși în față.
Faptul că fostele glorii au avut o întâlnire cu presa în curtea stadionului nu este în regulă, e limpede. Dar cine a vrut cu tot dinadinsul să se meargă, totuși, la stadion, deși se știa că nu se va intra în sala de conferințe? A fost mai frumos să iasă circ, nu?

Varianta ”Răchită”

Ea presupune ca, odată revenite mărcile în patrimoniul Ploieștiului, echipa să fie preluată de unul sau mai mulți oameni de afaceri, care să asigure, prin contract, finanțarea pentru performanță. Sigur, este, în aparență, varianta care a mai fost aplicată, dar cu posibilitatea, de această dată, de protejare a mărcilor în cazul neîndeplinirii condițiilor din contract. Planul acesta de lucru, coordonat de Răchită, consilierul de probleme de sport al primarului Dobre, este cel mai avansat. Au fost identificate surse de finanțare, iar proiectul sportiv este unul pe termen lung și presupune nu doar revenirea în Liga I, ci și obiective de performanță la nivelul primului eșalon.
Din perspectiva Petrolului, aceasta este singura variantă reală care poate pune rapid echipa pe picioare, dincolo de simpatiile sau antipatiile pentru Răchită.
În definitiv, trebuie privită imaginea de ansamblu, nu aceea a unui singur om!