capra badescu petrolul dna

Finanţarea echipelor de fotbal cu bani de la bugetele locale a înfundat primari din toată ţara. De la Timişoara la Ploieşti şi de la Târgu Mureş la Buzău, reţeta sportului finanţat din bani publici are acelaşi scenariu. Edilii „pasionaţi” de fotbal au ajuns să dea cu subsemnatul în dosarele procurorilor DNA. Unii au fost deja condamnaţi, alţii au ajuns după gratii din pasiune pentru culori.

 

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este ultimul edil intrat pe lista lungă a aleşilor locali care pătimesc la propriu „din dragoste” pentru fotbal. La începutul lunii, Ciuhandu a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu finanţarea defunctei Politehnica Ştiinţa Timişoara, fosta echipă patronată de Marian Iancu. DNA susţine că, în 2008, fostul edil a încălcat legea care reglementează posibilitatea finanţării cu bani de la bugetul local a societăţii comerciale care administra echipa de fotbal. Ciuhandu ar fi semnat un aşa-zis „contract de asociere” pe baza căruia echipa de fotbal ar fi primit anual, timp de trei ani, suma de 9 milioane de lei de la Consiliul Local. Procurorii suspectează că banii nu urmăreau sprijinirea echipei, ci finanţarea efectivă a societăţii comerciale pentru redresarea financiară a firmei. DNA susţine că după oprirea finanţării, societatea a intrat în insolvenţă în anul 2011 pentru că nu mai avea banii necesari să-şi continue activitatea. După dispariţia echipei, primăria a creat o „clonă” a adevăratei „Poli” prin fuziunea cu ACS Recaş.

„Lupii” iubitori de „galbeni”

Acelaşi scenariu l-a înfundat şi pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Edilul şi-a dat demisia în martie anul trecut, după ce a fost arestat preventiv într-un dosar care viza premierea echipei Petrolul Ploieşti din banii bugetului local. „Este o justiţie sovietică. Nu înţeleg de ce se întâmplă aşa ceva în România”, acuza Bădescu acum un an. Edilul susţinea că procurorii DNA nu au avut nicio probă în afara unui denunţ al finanţatorului „lupilor galbeni”, Daniel Capră. Fotbalul i-a pus capac şi senatorului PNL Andrei Volosevici. Lansat cu mare fast de liberali în cursa pentru Primăria Ploieştiului, fostul edil din perioada 2008-2012 şi-a retras candidatura după ce procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele său în legătură cu finanţarea echipei de fotbal din banii oraşului. În calitate de ordonator de credite, Volosevici ar fi iniţiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA, aducând bugetului local un prejudiciu de peste 32 de milioane de lei. În martie, a fost condamnat definitiv şi primarul din Buzău, într-un dosar privind finanţarea echipei de fotbal Gloria. Acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, Boşcodeală a luat trei ani de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să exercite funcţia de primar pe o perioadă de cinci ani. În perioada 2002-2008, edilul ar fi acordat ilegal socie-tăţii care deţinea echipa de fotbal suma de 5 milioane de lei de la bugetul local.

 

La începutul lunii aprilie, Mircea Minea, primarul din Chiajna, a fost audiat şi el într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu finanţarea echipei de fotbal Concordia. Edilul este bănuit că în perioada 2011-2015 a sponsorizat echipa de fotbal cu banii primăriei. Mai mult, Minea ar fi lăsat Hotelul Concordia, unde este cazată de regulă echipa de fotbal, în mâinile unui apropiat care nu a declarat toate veniturile hotelului către stat.

Sursa: jurnalul.ro