BBC publică astăzi în ediţia online un amplu reportaj despre situaţia fotbalului românesc şi, pornind de la cazul "Metalul Reşiţa", creionează o imagine sumbră a competiţiilor interne.

Sub titlul ”Fotbalul românesc: cluburile îngropate în datorii ţin jucătorii sclavi”, jurnaliştii britanici prezintă povesta lui Florin Aniţoiu, care în toamnă boicota alături de colegii săi de la Metalul Reşiţa meciul din Liga a II-a cu Olimpia Satu Mare pentru a atrage  atenţia asupra restanţelor salariale uriaşe. La meciul respectiv, jucătorii reşiţeni au desfăşurat un banner la mijlocul terenului, cu mesajul ”Fotbalişti 2015 = Sclavi”. ”Am vrut să atragem atenţia, să transmitem că nu se poate continua aşa”, spune Aniţoiu pentru BBC.

În fiecare noapte plâng şi dimineaţa mă antrenez singur. Nu văd cum această situaţie s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Nu pot continua în ritmul acesta. Am datorii de plătit şi până la urmă voi fi nevoit să-mi găsesc alt loc de muncă, să las fotbalul”, a declarat Aniţoiu pentru BBC. În urmă cu două zile, fotbalstul a fost declarat liber de contract.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a fost intervievat şi el de BBC şi a declarat că, deşi e nemulţumit de situaţie, nu poate face schimbări pe termen scurt. Burleanu l-a înţepat încă o dată pe fostul şef al FRF, Mircea Sandu, precizând că situaţia actuală e o consecinţă a modului în care a fost condus fotbalul românesc în trecut. . ”Sunt foarte îngrijorat că Federaţia nu poate face nimic pe termen scurt. Sunt nemulţumit că avem cluburi în insolvenţă, dar această situaţie s-a creat înainte de venirea mea. N-a existat o strategie pentru fotbal, dar alături de colegii mei am elaborat o strategie clară pentru a ajuta cluburile. Ştim care sunt paşii corecţi”, a spus Burleanu.

Proiectul lui Hagi, prezentat ca "raza de lumină" din fotbalul românesc! Promisiunea Regelui: o nouă Generaţie de Aur

Există, bineînţeles, şi un mod diferit de a face lucrurile. La câteva ore est de Bucureşti, pe ţărmul Mării Negre, este oraşul Ovidiu. Este casa echipei FC Viitorul, club înfiinţat de cel mai mare fotbalist român, Gheorghe Hagi”, scrie BBC.

Mai întâi, trebuie să vă spun că eu nu am pierdut niciodată cu Anglia. Echipa aceea din anii 90 era grozavă. Eram tineri şi talentaţi. Statul investea în acea perioadă în sport, nu ca acum. Acum nu se mai investeşte în tineri”, a declarat Hagi. Regele le-a dezvăluit englezilor care este principalul său obiectiv: să ofere naţionalei o generaţie mai bună decât cea pe care el a condus-o până în sferturile CM 1994. "Ăsta e visul meu, să creez o nouă generaţie capabilă să se lupte la cel mai înalt nivel! Ar putea fi mai buni decât noi!", spune Hagi,

”În engleză, Viitorul înseamnă ”future, dar în timp ce Ianis Hagi şi tinerii jucători de la clubul tatălui său îşi plănuiesc viitorul, Aniţoiu şi alte sute de jucători ca el rămân în uitare", e concluzia englezilor

 

sursa: gandul.info