Patru atleţi juniori din Ploieşti au doborât, în două săptămâni, patru recorduri naţionale, unul în picioare de 22 de ani. Condiţiile în care se antrenează cei patru tineri de 16 ani sunt de neimaginat: nu au o pistă dedicată în aer liber, iar unul dintre sportivi se antrenează în majoritatea timpului la Colegiul Militar de la Breaza, unde este elev.

 

Andrei Năstăsache, Radu Ciocănescu, David Năstase şi Mihai Pîslaru, fiecare în vârstă de 16 ani, sunt un exemplu despre modul în care se face performanţă în România: cu ajutorul financiar al părinţilor, dedicaţia antrenorilor şi ambiţia personală. Dublu-legimitaţi la categoria juniori 2 la Clubul Sportiv Şcolar Ploieşti şi Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, cei patru au stabilit recent, în numai două săptămâni, patru recorduri naţionale, la 4X400 metri ştafetă şi 4X200 metri ştafetă, în condiţiile în care prima performanţă nu a mai fost doborâtă de 22 de ani.

Dincolo de stabilirea recordurilor naţionale, realizările lor sportive pot fi înţelese cu adevărat prin două lucruri necunoscute publicului, faptul că nu au o pistă outdoor de antrenament şi că unul dintre componenţii echipei se antrenează singur, separat, cu schemele de exerciţii transmise telefonic de antrenori, pentru că este elev la Colegiul Militar de la Breaza. „În prima parte a săptămânii, Mihai Pîslaru se antrenează la Breaza, specificul colegiului fiind unul strict. Doar în weekend se antrenează toţi patru“, spune antrenorul celor patru sportivi, Florin Andrei.

Împreună cu soţia sa, Maria Andrei, se ocupă de echipa de atleţi, fiindu-le atât antrenori cât şi familie, de foarte multe ori. „Petrecem foarte mult timp împreună, în condiţiile în care avem antrenamente de două ori pe zi, astfel că le suntem şi familie deseori. Ne dorim să devină nişte sportivi cât mai performanţi, dar şi oameni, astfel că îi încurajăm permanent să nu neglijeze şcoala“, spune Maria Andrei. 

 

De altfel, nici nu este cazul, pentru că toţi cei patru reuşesc cumva, într-un mod aproape imposibil, să ajungă dimineaţa la antrenamente, apoi să meargă la şcoală, unde învaţă la profiluri de matematică-informatică sau automatică, şi apoi iar la antrenamente, până la ora 20.30. 

„Este adevărat că, uneori, avem impresia că aproape tot timpul nostru este captivat de antrenamente, dar ne place foarte mult ceea ce facem“, spune Radu Ciocănescu. „Ne simţim ca o mare familie şi venim cu drag la antrenamente. Suntem conştienţi că sportul ne dezvoltă, iar performanţele recente ne ambiţionează să lucrăm şi mai mult“, spune şi David Năstase.

Se antrenează pe holuri

 

Cei patru atleţi fac performanţă în condiţii de neimaginat. În Ploieşti există doar o pistă în aer liber, de alergare, la Sala Sporturilor, însă aceasta este folosită deopotrivă de oamenii obişnuiţi care fac sport, cât şi de atleţii de performanţă. „Este foarte greu să te antrenezi în astfel de condiţii pentru că ne intersectăm cu persoanele obişnuite. Marea parte a antrenamentelor o facem pe holurile Clubului Sportiv Şcolar“, explică Andrei Năstăsache. Şi, deşi fac atletism de şase ani – David numai de doi – doar din 2015 au o pistă interioară de antrenamente, la stadionul Ilie Oană.
Citeste mai mult pe adevarul.ro