Jnc9NTgwJmhhc2g9NDRjYjhhODI4NjI2NGU5MzZlNmQ2NDVhZGEzMjMzZTg=.thumb.jpg

Proiectul legii pensiilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii, documentul fiind pus în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Potrivit proiecutului, noua lege a pensiilor va funcționa pe principiile: contributivitate, egalitate, solidaritate socială, imprescriptibilitate.

Principalele modificări din proiectul aflat în dezbatere publică sunt:

  • - se iau în considerare masterul şi doctoratul
  • - fiecare an de studii reprezintă 0,25 puncte
  • - se pot cumpăra cel mult 5 ani de vechime
  • - anii pot fi aleşi din mai multe perioade
  • - acces online la propriile contribuţii
Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În 2021 indemnizaţiile minime vor fi scoase din Bugetul de pensii şi introduse în cel pentru asistenţă socială.

În ceea ce privește pensionarea anticipată, aceasta se va putea face la 60 ani dacă vechimea e de 43 de ani. Mamele cu 3 copii și vechime de 15 ani, se pot pensiona la 54 de ani.

De asemenea, vor fi introduse noi categorii de pensionari iar la calculul pensiei vor conta: sporurile, existența unor acorduri globale, al 13-lea salariu, primele, premiile și bonusurile.

Cei care au lucrat între 1975 şi 2001 primesc 10% bonus la pensie dacă nu au acte doveditoare pentru cele de mai sus.

Noua formulă de calcul a pensiei este:

Pensia = numărul total de puncte * valoarea punctului de referinţă (VPR)

în 2021: VPR = 1.875 lei \ 25 = 75 lei

Evoluţia punctului de pensie pe urmării ani este următorul: 

  • sept. 2019: 1.265 lei
  • sept. 2020: 1.775 lei
  • 2021: 1.875 lei (formula nouă)
  • 2022: VPR indexat cu inflaţia

PROIECTUL POATE FI ANALIZAT AICI

Sursa: Digi24.ro


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.