Aproximativ 50 de medici de familie din Prahova au fost amendaţi de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru că au prescris medicamente de pe o listă interzisă. Doctorii susţin că nu au văzut nicăieri lista cu pricina. Însă pacienţii sunt cei care au de suferit.
Medicii de familie din Prahova sunt amendaţi de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru medicamente eliberate în primăvară, după ce reprezentanţii instituţiei au semnat un protocol prin care li se interzicea doctorilor să prescrie unele medicamente pentru diabet şi alte boli cronice.
„Se pare că la Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, în luna februarie, a fost semnat un protocol prin care anumite medicamente nu pot fi eliberate de medicii de familie. Este vorba despre restricţii la unele produse pentru boli cronice, ne-a declarat dr. Emilia Tudoroiu, medic de familie din Ploieşti.
Potrivit mai multor medici de familie din judeţ, actul nu a fost publicat pe niciun site al vreunei instituţii de sănătate. „Am căutat acest protocol pe site-ul CAS Prahova, pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi nu l-am găsit. Am aflat de la colegi despre el, dar nu am văzut niciodată lista cu aceste medicamente. Se pare că CAS a transmis Colegiului Medicilor actul, dar puţini sunt cei care ajung acolo să se intereseze, ne-a declarat dr. Tudoroiu.
Doctorii au continuat să prescrie aceste medicamente, fără să ştie că nu au dreptul. Şi au fost sancţionaţi cu 10% din venituri, deşi în contractul cadru este precizată obligaţia Casei de a informa toţi medicii contractanţi despre schimbările legislative.
„În momentul acesta medicii de familie sunt pasibili de amenzi pentru că prescriu medicamente care sunt interzise, dar noi nu avem de unde să le ştim. Riscăm să fim sancţionaţi pentru orice, ne-a spus medicul de familie.
Ca de obicei, dintr-un conflict între medicii de familie şi CAS nu au de suferit decât pacienţii. Aceştia sunt trimişi cu scrisori medicale la cabinetele de medicină primară de unde află că doctorii nu pot recomanda anumite tratamente, fiind obligaţi să se reprogrameze la medicii specialişti pentru reţetele de care au nevoie şi, mai ales, la care au dreptul.
În cazul în care situaţia nu se va rezolva prin simpla contestare a acestor amenzi, soluţia instanţei este exclusă pentru că în Contractul cadru este stiupulată prevederea potrivit căreia finanţarea cabinetelor de la CAS se suspensă până la rezolvarea cauzei.
Sursa: Telegraful de Prahova
Cum ți se pare subiectul?