fbpx

cine-este-sorina-pintea-noul-ministru-al-sanatatii-505261.jpg

Este posibil ca aceeași lege să facă ambele lucruri simultan. O recunoaște chiar și ministrul Sănătății: ”Mă întâlnesc cu managerii spitalelor unde au loc proteste. Trebuie să se înţeleagă că aplicăm o lege, aceeaşi lege care a dus la creşteri seminificative ale salariilor medicilor.”

Discuții au fost încă de la început, mulți specialiști sesizând efectele pe care le va avea aplicarea legii. Oportunitatea majorării salariilor medicilor era indiscutabilă, mai ales prin prisma stopării exodului masiv al acestora. Dacă acest obiectiv a fost îndeplinit, iată că abia acum apar și costurile lui. 

Cadrele medii și personalul auxiliar din sistemul sanitar resimt efectele manevrelor financiare. Tăierile semnificative de sporuri sunt la un pas de a bloca activitatea, entitățile menționate fiind dispuse să protesteze în formele extreme.

"Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm", a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24. 

Ea a spus că în privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.

"Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majorări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toata lumea să ia sporuri maxime", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

surse declarații digi24 și news.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg