fbpx

risc-avalansa-prahova-muntii-bucegi

Salvamontiștii atrag atenția că, la munte, din cauza temperaturilor ridicate, există risc însemnat de producere a avalanșelor și, prin urmare, sfătuiesc turiștii să nu se aventureze pe traseele montane, care în această perioadă sunt închise.

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut stratul de zăpadă de la suprafață să înceapă să se topească, existând riscu la avalanșele să se declanșeze spontan, la altitudini de peste 1.800 de metri.

„În timpul zilei, sub acțiunea insolației și a temperaturilor relativ ridicate, stratul de zăpadă va continua să se taseze și să se umezească ]n partea superioară. în interior se regăsesc structurile de placă mai vechi, stratul este alcătuit din cristale fațetate, de tip cupă și rotunde, cu mai multe cruste intercalate. Pe pante suficient de înclinate, stratul umezit de la suprafață poate aluneca în timpul zilei în mod spontan, ducând la declanșarea avalanșelor de topire de suprafață, în unele cazuri putând angrena și straturile mai vechi, riscul fiind amplificat în condiții de supraîncărcare”, a anunțat ANM.

Același risc există și la altitudini de sub 1800 de metri, unde, avertizează meteorologii, „se pot declanșa avalanșe spontane de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcarea cu turişti sau schiori, în anumite situaţii putând fi angrenat întreg stratul de zăpadă, potrivit ANM.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg