risc-avalansa-prahova-muntii-bucegi

Salvamontiștii atrag atenția că, la munte, din cauza temperaturilor ridicate, există risc însemnat de producere a avalanșelor și, prin urmare, sfătuiesc turiștii să nu se aventureze pe traseele montane, care în această perioadă sunt închise.

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au făcut stratul de zăpadă de la suprafață să înceapă să se topească, existând riscu la avalanșele să se declanșeze spontan, la altitudini de peste 1.800 de metri.

„În timpul zilei, sub acțiunea insolației și a temperaturilor relativ ridicate, stratul de zăpadă va continua să se taseze și să se umezească ]n partea superioară. în interior se regăsesc structurile de placă mai vechi, stratul este alcătuit din cristale fațetate, de tip cupă și rotunde, cu mai multe cruste intercalate. Pe pante suficient de înclinate, stratul umezit de la suprafață poate aluneca în timpul zilei în mod spontan, ducând la declanșarea avalanșelor de topire de suprafață, în unele cazuri putând angrena și straturile mai vechi, riscul fiind amplificat în condiții de supraîncărcare”, a anunțat ANM.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Același risc există și la altitudini de sub 1800 de metri, unde, avertizează meteorologii, „se pot declanșa avalanșe spontane de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcarea cu turişti sau schiori, în anumite situaţii putând fi angrenat întreg stratul de zăpadă, potrivit ANM.


Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.