unilever.jpg

În ultimii trei ani, rafinăriile Petrbrazi și Petrotel au încasat câte cinci amenzi de la Garda de Mediu Prahova pentru poluare, iar fabrica de detergenți Unilever a fost sancționată pentru ”gestionarea defectuoasă a deșeurilor și neluarea măsurilor necesare în vederea limitării emisiilor de poluanți în atmosferă”. Valoarea totală a amenziilor abia depășește echivalentul a 100.000 de euro, infimă în raport cu cifra de afaceri de zeci de milioane de euro a celor trei poluatori.

Informațiile au fost transmise de Garda de Mediu Prahova la solicitarea deputatului USR, Dan Rădulescu, care a postat pe Facebook următorul mesaj:

”Luna trecută, am trimis Gărzii de Mediu Prahova o cerere prin care am solicitat, numărul, cuantumul și motivele sancțiunilor contravenționale aplicate, în ultimii trei ani, OMV-Petrom Brazi, Unilever și Lukoil.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De asemenea, am cerut și o copie a avertismentelor transmise acestora și a documentației tehnice de constatare.
Astăzi, reprezentanții Gărzii de Mediu, au transmis un răspuns incomplet, care inventariază numărul sancțiunilor contravenționale – OMV a primit cinci amenzi, pentru nerespectarea prevederilor din autorizația integrată de mediu și pentru neluarea măsurilor pentru limitarea emisiilor de poluanți în atmosferă, totalizând suma de 280.000 de lei, Lukoil, tot cinci, în materie de protecția mediului, de nerespectarea prevederilor din autorizația integrată de mediu, pentru încălcarea limitei emisiilor de poluanți și neasigurarea măsurilor în ceea ce privește deversarea de substanțe periculoase, suma totală a acestora fiind de 270.000 mii de lei, în timp ce Unilever a totalizat amenzi de 55.000 de lei, obiectul acestora fiind gestionarea defectuoasă a deșeurilor și neluarea măsurilor necesare în vederea limitării emisiilor de poluanți în atmosferă.

Documentele solicitate în copie – documentația tehnică de constatare și avertismentele transmise nu au putut fi trimise, Garda de Mediu invocând art. 29 din Ordinul Ministrului Mediului nr. 464, din 21 aprilie 2009, care limitează accesul publicului la trei categorii de registre: ”a) Registrul naţional al obiectivelor controlate, la sediul Comisariatului General al GNM; b) Registrul judeţean/al Municipiului Bucureşti/al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunãrii al obiectivelor controlate, la sediile comisariatelor judeţene/al Municipiului Bucureşti/al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunãrii ale GNM; c) Registrele rapoartelor de inspecţie/note de constatare, la sediile comisariatelor judeţene/al Municipiului Bucureşti/al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunãrii ale GNM şi sediul Comisariatului General al GNM.”

Următorul popas – sediul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu, unde o să consultăm registrul național al obiectivelor controlate..”

FOTO DOCUMENT Răspunsul Gărzii de Mediu Prahova la solicitarea deputatului USR, Dan Rădulescu:

23472788_10155331559713650_4673393664208447201_n.jpg

23472818_10155331559723650_6809178517341045440_n.jpg

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.