regulament-intern.jpg

Doi elevi ai Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza din Ploiești ar fi fost tunși, în fața colegilor, de profesorul de matematică, ce le este și diriginte, pentru că aveau părul prea lung.

Incidentul s-a petrecut vinerea trecută, în timpul orei (află de AICI numele profesorului acuzat). Unul dintre părinții elevilor a povestit, în exclusivitate pentru observatorulph.ro, cum s-a petrecut incidentul:

 ”M-a sunat fiul meu să îmi spună că diriginta l-a tuns în fața clasei, așa cum îl amenințase de mai multe ori. Practic, în timpul orei, profesoara pe care nu vreau să o nominalizez încă, a început să măsoare părul copiilor cu o riglă. Când a ajuns la fiul meu și la alt coleg, cei doi având părul mai lung decât ceilalți, a cerut o foarfecă și i-a tuns! Evident, copilul meu a fost traumatizat de gestul incalificabil al dirigintei. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă fiul meu se zbătea când diriginta era cu foarfeca aproape de fața sa? ”

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Un alt părinte al cărui copil a fost tuns în aceeași oră a confirmat incidentul AICI

Dirigintele și-ar fi motivat gestul prin faptul că cei doi elevi aveau părul mai lung decât prevede regulamentul intern al colegiului Cuza.

Regulamentul de ordine interioară postat pe site-ul instituției de învățământ nu precizează însă și o limită, exprimată în centimetri, pentru lungimea părului lung:

Articolul 175: ”Se interzice accesul în şcoala elevilor care prin ţinuta lor sfidează bunul gust, moralitatea sau creează un complex de inferioritate colegilor prin extravaganţă şi opulenţă.

La orele de curs, elevii trebuie să aibă o ţinută specifică, o îmbrăcăminte curată, ordonată, neprovocatoare.

Se interzice pentru băieți:

purtarea părului lung sau vopsit, barbă, cioc, mustaţă, favoriţi, dreaduri, piercing facial, tatuaje , părul prins în batic;
purtarea pantalonilor foarte largi sau scurţi, a pantalonilor cu petice/rupți/imprimați/colorați strident (altfel decât negru/indigo/albastru/gri/albastru)”

În același document se preciează că cei care fac parte din conducerea şcolii îşi rezervă dreptul de a judeca la solicitarea profesorilor, drept necorespunzătoare şi alte aspecte ale ţinutei elevilor, hotărîrea luată urmând să fie pusă în aplicare.

Așadar, profesorii nu au dreptul de a tăia, cu foarfeca, părul elevilor considerat prea lung, așa cum reclamă cei doi părinți.

regulament-intern.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.