Ajutor-handicapati.jpg

Nu sunt foarte convins că petiţiile online au şanse prea mari să rezolve problemele pe care le semnalează. Reprezintă totuşi o formă de protest, de alarmare publică, iar când subiectul este bine documentat, iar problema una cu adevărat reală şi gravă, atunci merită sprijinul presei. Este şi cazul petiţiei: "NU lăsaţi pe drumuri peste 2000 de persoane cu handicap! NU desfiinţaţi Unităţile Protejate!"

 

Guvernul României a decis vineri, 4 august, prin Ordonanţă de Urgenţă, să modifice Legea 448/2006 prin care, practic se desfiinţează unităţile protejate în care sunt angajate peste 5000 de persoane dintre care peste 2000 de persoane sunt cu handicap.

Ordonanța va produce efecte grave la nivelul unităților protejate, pentru că pe lângă închiderea celor 740 de unități protejate și concedierea a peste 2000 de persoane cu handicap grav, își vor pierde locul de muncă cel puțin încă 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate și ca întreprinderi sociale de inserție. Astfel vor ajunge din nou dependenți de prestații sociale, trăind în excluziune și sărăcie și punând continuu presiune pe bugetul de stat.

Modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin Ordonanță de Urgență, va lăsa aceste persoane fără loc de muncă, deoarece piața liberă a muncii nu are măsuri de suport de integrare profesională specializate în domeniul dizabilității, iar constrângerea angajatorilor prin dublarea taxei actuale pentru neangajare sau organizare de concursuri de angajare speciale de către instituțiile publice, vor conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu și la crearea de locuri de muncă aşa cum ar trebui să se urmărească printr-o legea care vizează incluziunea socio-profesională a persoanelor cu handicap.

 

Art.78 din legea 448/2006, prevedea ca angajatorii cu mai mult de 50 de angajați, care nu pot avea angajate 4% persoane cu dizabilități, să poată achiziționa de la unități protejate autorizate, produse și servicii realizate de persoanele cu dizabilități. Această facilitate non-fiscală pentru unități protejate, oferea posibilitatea unei piețe rezervate, care să acopere diferența de costuri legată de integrarea socio-profesională a persoanelor cu handicap, prevedere care există la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană.

Ordonanța nu va mai oferi această alternativă pentru firme private și instituții publice, singura obligație, fiind doar de plată a taxei de handicap la bugetul de stat, suma fiind totodată dublată prin această măsură, față de ce prevede în prezent legea.

 

 

textul ordonanţei AICI