sfantul_ilie_42506700.jpg

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 20 iulie, pe Sfântul Ilie. Tradiția spune că de ziua lui apar furtuni din senin.

 

Potrivit rtv.net., Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peşterii sale (hrănit de corb) sau în carul de foc (în care a fost răpit la cer). Acesta a fost investit de popor cu atributele zeilor fulgerelor şi a tunetelor.

Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor când trimite fulgerele către cei păcătoşi şi către diavoli. La trăsură sunt înhămaţi doi sau patru cai albi, înaripaţi. Pe cer, Sfântul Ilie aleargă printre nori, unde tună, fulgeră şi trăsneşte.

Pentru a se asigura că niciun spirit rău nu îi scapă, Ilie trăsneşte în toate locurile unde diavolii s-ar putea ascunde. Conform legendei, pentru a se asigura că Ilie nu distruge lumea, Dumnezeu îl lasă ciung de mâna dreaptă, l-a asurzit sau i-a scos un ochi. În ciuda tuturor acestor lucruri, Ilie continuă să alunge dracii şi să îi omoare cu lovituri de bici de foc pe care îl ţine în mâna stângă.