IMG_0016.JPG

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala "Elie Carafoli" - I.N.C.A.S. Bucuresti a lansat ieri o licitație pentru cumpărarea de roboți industriali pentru platforma experimentală SpaceSysLab. Aceasta va fi construită în comuna Măneciu din județul Prahova.

 

Potrivit anunțului de licitație, proiectul se numește “Laborator Sisteme Spatiale pentru Misiuni Orbitale / SpaceSysLab” și este finanțat din fonduri europene. 

Potrivit Ziarului Prahova, platforma de la Măneciu, realizată la începutul anilor 1970, a fost reabilitată şi a început să fie transformată într-un centru de excelenţă pentru ecotehnologii, aici urmând să fie făcute diverse experimente legate de aerodinamică. 

 

În anunțul de licitație se precizează că proiectul este unic, având în vedere că în Romania nu mai există un laborator de robotică spațială echivalent cu cel propus în cadrul proiectului SpaceSysLab. Acesta este capabil să dezvolte echipamente hardware precum și testarea de algoritmi de control pentru misiuni autonome. 

Potrivit sursei citate, Institutul de Cercetare INCAS mai are în derulare un alt proiect în județul Prahova, de această dată la Strejnic, lângă aerodrom, unde va deveni funcțională o bază experimentală pentru analiza şi cercetarea mediului atmosferic (BECA), bază care va include un număr de nouă laboratoare, dintre care șapte la sol şi două laboratoare aeropurtate.