DSC_0161.jpg

„Din momentul în care oamenii au început să simtă, dorinţa lor de a simţi a început să crească. Voiau să simtă mai mult, mai profund, indiferent cât sufereau. Oamenii au devenit dependenţi de sentimente. Se străduiau să descopere noi emoţii. E posibil ca aşa să se fi născut arta. S-au făurit noi bucurii, împreună cu noi tristeţi. A apărut eterna dezamăgire produsă de viaţă aşa cum este ea; [...] a apărut frica de moarte." („Istoria iubirii, de Nicole Krauss. Traducere de Antoaneta Ralian. Editura Humanitas Fiction, 2017)...iar aceasta nu este decât o picătură din oceanul de momente minunate adunate sub titlul „Istoria iubirii”, prima noastră recomandare din această săptămână. Vă invităm să vă alăturaţi poveştilor trăite de protagoniştii cărţii şi uşor, uşor veţi simţi cum acestea devin trăirile voastre.

 

Pentru iubitorii de istorie, după ce anul trecut ne delectam cu „Saga Reginelor”, acum descoperim „Saga Favoritelor”, semnată de acelaşi Jean de Cars, apărută la Editura Trei. Acest volum reunește portretele sclipitoare ale celor mai ilustre favorite. Apropiate puterii, exercitându‑și influența adesea într‑o manieră clandestină, ele alcătuiesc un galant cortegiu de femei cărora importanți bărbați de stat le datorează mult. Ce este o favorită? Cuvântul, neîndoielnic originar din italiană, se referă la o femeie care „se bucură de favorurile" unei persoane de rang foarte înalt. Nu-i aşa că vă doriţi să descoperiţi şi alte detalii?! Vă aşteptăm în librărie!

Un titlu îndelung aşteptat în librărie este acum la raft şi ne invită la un dialog plin de francheţe despre „Viaţă” (Kieth Richards, Editura Polirom). Aşteptata autobiografie a celebrului chitarist, compozitor, solist şi membru fondator al formaţiei Rolling Stones spune povestea unei vieţi trăite în ritm de rock: de la băiatul care asculta obsesiv discurile cu Chuck Berry şi Muddy Waters, care a învăţat să cânte la chitară şi a înjghebat o formaţie alături de Mick Jagger şi Brian Jones până în zorii succesului; arestările pentru posesie de droguri care i-au imortalizat imaginea de proscris; compunerea unor riffuri de neuitat, precum cele din „Jumping Jack Flash” şi „Honky Tonk Woman”; relaţia cu Anita Pallenberg şi moartea lui Brian Jones; exilul în Franţa pentru a evita plata impozitelor, turneele incendiare din Statele Unite, izolarea şi dependenţa; răcirea relaţiei cu Mick Jagger şi împăcarea ulterioară; căsătoria, viaţa de familie, albumele solo şi proiectul noii sale formaţii, X-Pensive Winos.

 

Nu putem să nu menţionăm apariţia unei  cărţi remarcabile, un titlu obligatoriu pentru pasionaţii de ştiinţă: „Autobiografia lui Charles Darwin. Urmată de fragmente din Călătoria unui naturalist în jurul lumii”, apărută la Editura Humanitas. Sentimentul dominant ce răzbate atât din Autobiografie, cât şi din Călătorie este cel al uimirii în faţa lumii naturale şi al entuziasmului nemărginit pentru descoperirea ştiinţifică. De peste un secol şi jumătate, figura lui Darwin este caricaturizată în necunoştinţă de cauză, iar ideile sale sunt supuse unor nesfârşite răstălmăciri. Mărturiile fundamentale reunite în acest volum, însoţite de numeroase ilustraţii, îi prilejuiesc cititorului un contact direct şi nemistificat cu savantul, gânditorul şi omul Charles Darwin, notează site-ul editurii.

Nu uitaţi! – Vineri, 30 iunie, vă invităm la Noaptea Cărţilor deschise, eveniment în cadrul căruia toate cărţile au reducere 20%. Vă aşteptăm cu drag!

Echipa Librăriei Humanitas Ploieşti (foto&text Maria Morariu)