santiere-canicula-intrerupere-activitate-itm-amenzi-angajatori.jpg

Angajatorii trebuie să respecte pe perioada caniculei o serie norme impuse prin Ordonanța 99/2000 privind măsurile care se aplică în perioadele cu temperaturi extreme.

Prahova figurează pe lista județelor unde, de mâine, vor intra sub cod galben de caniculă și disconfort termic. Meteorologii au anunțat temperaturi care vor depăși 36 de grade Celsius.

Canicula vine la pachet cu o serie de recomandări în ceea ce privește desfășurarea activităților. ITM Prahova a dat publicității măsurile care trebuie luate de angajatori, în cazul în care temperaturile atmosferice depășesc valoarea de 37 de grade Celsius. 

În cazul în care nu pot fi asigurate condițiile minime de protecție în caz de caniculă, angajatorul poate să dispună întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Măsurile se vor stabili dacă temperaturile caniculare se vor menține cel puțin două zile consecutiv.

Comunicatul ITM Prahova

Urmare avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse în următoarele zile, în care disconfortul termic va fi accentuat, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova recomandă agenţilor economici să respecte prevederile O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele
cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
În situaţia în care în judeţul Prahova se vor înregistra temperaturi de peste 37 grade Celsius sau depăşirea pragului valoric al indicelui de confort termic (temperatură – umiditate), inspectorii de muncă vor monitoriza aplicarea de către angajatorii a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi
de aer.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protecţie;
- asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, trebuie să ia următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme ridicate se vor lua următoarele măsuri: a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmârind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme ridicate. Nerespectarea prevederilor Ordonanţei 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1500 – 2500 de lei.