tornada-1.jpg

Zeci de localități din Prahova, inclusiv Ploieștiul, au fost lovite aseară de o furtună violentă. Meteorologii susțin că astfel de fenomene apar în perioade caniculare, iar vântul poate avea aspect ”tornadic". 

 

Meteorologul de serviciu Oana Catrina a precizat, pentru Ziare.com, ca au mai fost situatii deosebite in care s-au intrunit conditii pentru a fi specificat acest termen, dar ca nu ne putem astepta la o tornada propriu-zisa in tara noastra.

"Nu tot timpul vitezele la rafala ale vantului sunt atat de puternice ce pot lua aspect tornadic. Nu vorbim despre o tornada in Romania, sub nicio forma.

”Totuși, manifestari de instabilitate atmosferica deosebit de accentuata ar mai putea aparea pe parcursul verii. Din loc in loc ar mai putea aparea manifestari deosebit de accentuate ale instabilitatii, adica furtuni foarte violente", a atras atentia Oana Catrina.

In ce priveste pagubele materiale, acestea se pot inregistra si in cazul unei intensificari a vantului asociata unei furtuni de vara care sa ajunga la 60 km/h.

 

In tara noastra a avut loc o singura tornada inregistrata de meteorologi - in seara zilei de 12 august 2002, in localitatea Facaeni, din judetul Ialomita. Sute de locuinte au fost distruse, iar copaci si stalpi de inalta tensiune au fost rupti sau pur si simplu smulsi.