Cover Colţul Librarului (III).jpg

Vară, soare, inimi pline de bucurie şi cărţi cu multă înţelepciune. Aşa ar trebui să sune o urare de bine completă.

 

Ne dăm silinţa să acoperim, cel puţin, categoria cărţi, cu noi recomandări. Astfel, Editura Humanitas ne aduce cartea „Despre inimă şi alte eseuri”, semnată de Andrei Pleşu, o încercare foarte reuşită, considerăm noi, de a ne rupe din „actualitate”, de a ne răpi de lângă ştiri şi analize politice. Care sunt argumentele autorului?...descoperiţi citind! Iar acesta nu este decât începutul unei serii întregi de eseuri şi conferinţe având subiecte cu impact universal.

„Istoria este ştiinţa a ceea ce nu se întâmplă de două ori.”, spunea Paul Valery. Noi am găsit, însă, o cale prin care putem reconstrui zilele demult apuse. Una dintre acestea este cartea „Din istoria familiei Ghika”, apărută la Editura Corint şi semnată de Mihai Sorin Rădulescu. O poveste în care stilul, inteligenţa, bunul-gust şi subtilitatea conversaţiilor de salon strălucesc, din nou, de parcă şi-ar trăi din nou vremurile. O monografie din care nu lipsesc studiile istorice sau extrasele de jurmal, pline de mărturii inedite.

Editura Polirom ne propune unul dintre cei mai populari scriitori ai literaturii japoneze  şi o poveste delicată, precum o păpuşă de porţelan -  „Moartea lui O-Tsuya”, a lui Junichiro Tanizaki. Despre stilul şi scrierile sale, autorul spunea: „În impresionanta clădire numită literatură, aş face zidurile cât mai întunecate, aş împinge înapoi în umbră lucrurile care-şi arată prea limpede forma, aş îndepărta decorul inutil. Nu am pretenţia ca acest lucru să fie făcut peste tot, dar poate că merităm măcar un loc în care să putem stinge luminile şi să vedem cum e fără ele.”

 

Ne oprim acum asupra unei noi propuneri, tot de la Editura Humanitas, o carte ce nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. „Lumea explicată”, carte semnată de Steven Weinberg, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în anul 1979, oferă publicului larg o perspectivă pătrunzătoare şi originală asupra evoluţiei cunoaşterii. „Lumea explicată e povestea descoperirii ştiinţei moderne – o aventură începută în Grecia antică, apoi continuată în Evul Mediu arab şi european şi dusă la bun sfârşit prin opera lui Newton. Weinberg priveşte cunoştinţele trecutului ca un fizician al zilelor noastre, dar cultura lui umanistă îl ajută să înţeleagă legăturile subtile ale ştiinţei cu poezia, muzica, religia şi filozofia.”, ne informează site-ul editurii.

Aşa cum v-am obişnuit, surprizele plăcute le-am păstrat pentru final şi suntem bucuroşi să anunţăm faptul că în săptămâna care urmează, mai exact în data de 15 iunie, în librărie noatră are loc lansarea cărţii „Pe urmele celţilor”, apărută la Editura Vremea şi semnată de Codruţ Constantinescu, o carte de călătorie în lumea încă atât de misterioasă și exotică a spațiului celtic cuprins între granițele Irlandei și Scoției. Detaliile inedite şi delicioase nu lipsesc, dar vă aşteptăm în librărie să le aflaţi direct de la autor şi din carte.

Librăria Humanitas Ploieşti

 

(Text&foto: Maria Morariu) 

 

 

Mai multe articole
  • Marți, 24 Octombrie 2017
  • De Roxana Tănase

Societatea TCE este înglodată în datorii. Sindicaliștii amenință cu blocarea transportului în comun

  • Marți, 24 Octombrie 2017
  • De Roxana Tănase

Hipodromul din Ploiești, „bijuteria” de aproape 15 milioane de euro, n-are sistem de irigații. Alți bani, altă distracție!

  • Marți, 24 Octombrie 2017
  • De Observatorul Prahovean

Calsonic investește 30 de milioane de euro într-o nouă fabrică la Ploiești. Vor fi create 300 locuri de muncă