rusalii-traditii-obiceiuri.jpg

Creștin-ortodocșii sărbătoresc duminică și luni Rusaliile, sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt, În unele zone ale țării, în această zi se împart, la fel ca de Moșii de vară, farfurii frumos împodobite cu cireșe.

În zona de munte a județului Prahova, pentru a nu supăra spiritele, oamenii evitau să spună că e vorba de Rusalii, dând diferite denumiri sărbătorii. Potrivit superstițiilor din zona Starchiojd, în această noapte, pe dealuri dansează ielele, care prin jocul și cântecele lor pot fura mințile oamenilor.

„Există superstiția că nu trebuie să ieși din casă la noapte să nu deranjezi ielele. Dacă ai uitat peste noapte o găleată cu apă afară din casă se spune că nu trebuie să bei din apă și nici să nu dai de băut la animale. Tot în această noapte se spune că nu trebuie să zăbovești prea mult pe afară că dacă te întâlnești cu ielele riști să rămâi mut și pocit toată viața pentru a nu avea cum să vorbești despre ele”, ne-a spus tanti Lenuța din Stachiojd.

Tot în această noapte se spune că apele râului Bătrâneasca, care traversează comuna Bătrâni, vor străluci în zona unde sunt ascunse comorile. 

În alte părți se spune că ielele sunt alungate prin dansul călușarilor, iar dacă ești bolnav de Rusalii poți să te vindeci dacă pui frunze de nuc la streașina casei. Spiritele rele, spun bătrânii satelor, se alungă cu usturoi, apă și sare.

Pe vremuri pentru alungarea spiritelor rele erau aprinse focuri pe dealuri. Și, tot conform obiceiului, se spune că astăzi nu trebuie să te cerți cu nimeni, pentru că vei fi luat de iele.

 

Alții însă, cârcotași din fire, spun că Rusaliile sunt doar ocazia perfectă pentru o mini-vacanță la munte și la mare.