CAUTĂ EROII LA TINE ACASĂ!

0
eroi-ploiesti.png

eroi-ploiesti.png

În semn de omagiu adus eroilor, suprema valoare a națiunii române vechi și contemporane, celor ce au zidit România Mare, Primăria Municipiului Ploiești și Inspectoratul Școlar al Județului Prahova, derulează, împreună, Proiectul Educațional “CAUTĂ EROII LA TINE ACASĂ”.

Comunicatul Primăriei Ploiești:

Acțiunea a fost propusă de primarul Adrian Florin Dobre și inițiată încă din luna noiembrie 2016, în pragul sărbătoririi Zilei Naționale a României, prilej de bucurie și de atașament față de valori ale trecutului, de recurs la memorie.

Dezideratul a fost și este slăvirea, prețuirea și onorarea trecutului, dar și consolidarea conștiinței naționale printre elevi, tineri și părinți laolaltă.

Mesajul proiectului se dorește a contribui la reclădirea, în conștiința colectivă, a vechiului cult al eroului, distrus după 1945 de comunism. Fiindcă o țară fără eroi nu are trecut. O țară fără trecut nu are viitor.

Deși cosmopoliți, de multe ori elevii înțeleg că România Mare este și creația familiilor lor, a străbunilor, că România Mare nu trebuie lipsită de eroi, de cei ce au făcut istorie, de cei a căror istorie noi trebuie să o recuperăm.

Așadar, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale, elevi și profesori de la C.N. “Mihai Viteazul”, C.N. “I.L. Caragiale”, C.N. “Jean Monet”, C.N. “A.I. Cuza”, C.N. “Nichita Stănescu” și Colegiul de Artă “Carmen Sylva” au participat la o dezbatere istorică, prin care au căutat, în trecut, un erou al războaielor României, cele de la 1916-1918 și 1941-1945. Pe care apoi l-au transformat într-o poveste. Scrisă, vorbită, cântată. O saga cu documente, fotografii, filme.

Fiecare școală și-a ales criteriile și o modalitate, prin care, până la 29.11.2016, a declarat câștigătorii dezbaterii.

Aceștia, împreună cu profesorul coordonator, au obținut, drept premiu, un voucher pentru o excursie, simbolic numită, “CAPITALELE UNIRII”, înmânat la 01.12.2016, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României. Excursia va avea loc în perioada 01-05.06.2017 și itinerar drumul istoric și cronologic al Marii Uniri: Iași, Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia. Perioada a fost convenită, prin bună înțelegere, de către școlile participante.

Cele două părți implicate în proiect, Primăria Municipiului Ploiești și Inspectoratul Școlar al Județului Prahova, prin școlile amintite mai sus, și-au asumat responsabilități pentru reușita proiectului. Primăria Municipiului Ploiești a invitat Asociațiile Pro Basarabia și Bucovina și Cultul Eroilor să participe, prin reprezentanți, la întregul proiect.

Astfel, fiecare școală a desemnat un cadru didactic, ce va însoți, coordona, îndruma și controla elevii, din perspectiva educațională și se va îngriji de buna desfășurare a proiectului. De asemenea, Inspectoratul Școlar al Județului Prahova l-a desemnat pe domnul inspector Leonard Cotac drept coordonator al proiectului. Profesorii sunt cei care propun obiectivele ce vor fi vizitate de elevi pe parcursul excursiei (monumente, edificii, lăcașuri de cult etc.), legate, evident, de tematica unirii.

Grupul de elevi și profesori o să fie însoțit de doi reprezentanți ai Consiliului Local al Municipiului Ploiești, domnii consilieri Florin Sicoe și Sorin Văduva și de doi angajați ai Primăriei Municipiului Ploiești, doamna Mihaela Lucaci și domnișoara Teodora Buldan.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău