Ultima vineri din postul Paștelui. Ce obiceiuri trebuie să urmezi

0
vinerea-marea.jpg

vinerea-marea.jpg

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă. Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și postul negru.

Vinerea Mare este cea mai importată zi din Săptămâna Patimilor. Se mai numeşte şi Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, pentru că e zi de post negru, adică nu se mănâncă şi nu se bea toată ziua.

În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în ape curgătoare crezând ca, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

Ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouale fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi, nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roşu deoarece aceasta culoare este sângele Mantuitorului.

Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. Oamenii împart căni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumânare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se intorc acasa.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău