medici-spital.jpg

Săptămâna trecută a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru înființat în urma dezbaterilor ”Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart” organizate de observatorulph.ro, ph-online.ro și actualitateaprahoveana.ro.

 

Au participat reprezentanți ai grupurilor parlamentare: Roberta Anastase, PNL, Cătălina Bozianu, PMP, Ana Maria Pană, șef cabinet deputat Rodica Paraschiv, PSD dar și specialiști din sănătate precum dr Trifan Adela, șef departament Sănătate Publică din DSP Prahova,  dr Gabriela Bucurică, de la Consiliul Județean, Daniela Constantin, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Prahova, dr Florin Pușcariu, director medical al Spitalului Județean de Urgență și Cătălin Vișean, directorul Spitalului de Pediatrie din Ploiești.

Toți cei prezenți au căzut de acord că din multitudinea problemelor pe care le ridică practicarea unui act medical de calitate în județul Prahova, clarificarea din punct de vedere legislativ a câtorva dintre ele ar duce la o îmbunătățire rapidă și vizibilă a serviciilor.  Este vorba despre:
Demersuri legislative pentru reducerea birocrației
- Simplificarea birocrației la angajarea medicilor și a personalului medical în sensul eliminării obligației de a susține la angajare examene de specialitate, pornind de la premisa ca aceștia sunt absolvenți de instituții (facultăți, postliceale de profil etc) de profil și au deja confirmate cunoștințele.
- Simplificarea birocrației la angajarea medicilor și personalului medical prin eliminarea obligației de a prezenta la angajare diploma de absolvire a studiilor de profil în original, într-o primă fază fiind suficientă o adeverință din partea unei instituții de învățământ care să ateste finalizarea studiilor/specializărilor.
- Instituirea obligației angajatorului de a îi acorda o perioadă obligatorie de odihnă medicului care a prestat 24 de ore de gardă.

Demersuri legislative pentru facilitarea angajărilor de medici din spațiul extracomunitar
- urgentarea apariției normelor metodologice ale Ordonanței de Urgență nr. 45 din 31 august 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii care reglementează modalitatea de angajare a medicilor din spațiul extracomunitar – Republica Moldova, de exemplu.

 

Demersuri legislative pentru decontarea de tratamente prin Program Național
- solicitarea suplimentării fondurilor alocate prin Programul Național privind Infecțiile Nosocomiale în sensul în care din acest program să fie achitată integral și contravaloarea tratamentului pacienților diagnosticați cu boi cauzate de infecțiile nosocomiale.

Deși nu fac parte din aria de responsabilitate a unui parlamentar, toți cei prezenți și-au asumat demersuri concrete pentru realizarea la Ploiești într-un termen cât mai scurt a unui Centru de Permanență pilot, scopul acestuia fiind degrevarea activității Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.
Tot în același sens, o altă idee pusă în discuție pentru analiză serioasă între administrația locală și specialiști a fost aceea a deschiderii unei Camere de Primiri Urgențe la spitalul Municipal Schuller.

Reamintim că Primăria Ploiești va acorda stimulente financiare pentru medicii care profesează în spitalele administrate de autoritatea locală. Decizia a fost luată în urma dezbaterilor ”Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart