- Publicitate -

Ploieşteancă mutilată de un chirug celebru

Data:

mutilataCotidianul Adevărul a publicat povestea unei ploieştence căreia un reputat chirurg din Bucureşti i-a mutilat faţa. Medicul este cercetat pentru vătămare corporală gravă, iar pacienta cere daune morale şi materiale de 300.000 de euro.
Problemele de sănătate ale Gabrielei Rândaşu (37 de ani) au început la sfârşitul anului 2004. O umflătură urâtă pe maxilarul drept îi provoca dureri şi disconfort continuu. „O perioadă am crezut că-i răceală, apoi că-i otită. Am băgat antibiotice în mine cu pumnul, dar când am văzut că nu se schimbă nimic în bine m-am speriat şi am căutat un specialist, spune Gabriela Rândaşu.
Femeia a întrebat în dreapta şi-n stânga şi i s-a spus că unul dintre cei mai buni medici în domeniu din România este Alexandru Bucur. CV-ul acestuia venea ca o confirmare: şeful Secţiei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului „Prof. Dr. Dan Theodorescu din Bucureşti, membru în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila şi şeful Catedrei de Chirurgie Maxilo-Facială. În preajma Sărbătorilor de iarnă, Gabriela Rândaşu a părăsit Ploieştiul natal cu direcţia Bucureşti, Spitalul „Dan Theodorescu.
Cancer!
Cu radiografiile făcute la Ploieşti în mână, Gabriela Rândaşu s-a prezentat la cabinetul profesorului Alexandru Bucur. „M-a examinat puţin, apoi mi-a zis direct că am cancer şi că trebuie să mă opereze. M-am speriat îngrozitor, povesteşte femeia.La 27 decembrie 2004, Gabriela Rândaşu a fost operată prima dată. În timpul operaţiei, partea de mandibulă afectată a fost secţionată şi îndepărtată definitiv – procedură standard în cazul tumorelor cancerigene. Pacienta, rămasă fără o bucată importantă din mandibulă, susţine că diagnosticul pus de medic a fost greşit, la fel şi intervenţia chirurgicală, care a fost efectuată în absenţa rezultatelor examenului histopatologic (recoltarea de fragmente de ţesut prin biopsie şi examinarea lor la microscop).
Analizele infirmă diagnosticul
Când rezultatul examenului histopatologic a sosit – arată Gabriela Rândaşu în plângerea penală înaintată Secţiei 3 Poliţie – s-a dovedit că diagnosticul corect era keratochist (chist al oaselor maxilare), şi nu tumoră malignă. În concluzie, tumora era necancerigenă, iar intervenţia chirurgicală nu necesita decât îndepărtarea chistului, nu şi porţiunea de mandibulă pe care el crescuse. „Cu toate că prezentam o formaţiune suspectă crescută pe mandibulă, nu mi s-a realizat o analiză a acelei formaţiuni prin prelevarea unei bucăţi din tumoră, decât după ce mi-a fost îndepărtată o parte din mandibulă.
Această biopsie era absolut necesară pentru a vedea dacă tumora este canceroasă sau nu este canceroasă şi constituie un element-cheie în punerea diagnosticului corect de keratochist, susţine Gabriela Rândaşu în plângerea penală. Când vorbeşte de biopsie ca procedură obligatorie înainte de punerea diagnosticului şi de intervenţia chirurgicală, pacienta invocă indicaţiile de bună practică din Tratatul de chirurgie scos de Editura Academiei Române. Partea referitoare la chirurgia oro-maxilo-facială din acest tratat este scrisă chiar sub redacţia profesorului Alexandru Bucur.
„Mi-a secţionat şi nervul facial
Gabriela Rândaşu povesteşte pentru Adevărul: După această primă operaţie rămăsesem fără o parte importantă din mandibulă, aveam pareză facială şi nu mă puteam hrăni. În plus, eram desfigurată. Am revenit la profesorul Bucur, care m-a trimis la doctorul Adrian Reboşapcă, şeful Secţiei de Chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Colentina. Acesta din urmă m-a trimis înapoi la Bucur, spunându-mi «el ţi-a făcut-o, el să te repare». Şi uite-aşa, de la unul la altul. La doi ani după prima intervenţie, la 10 ianuarie 2006, pacienta se dă iar pe mâna chirurgului Alexandru Bucur pentru reconstrucţia mandibulară. La această nouă intervenţie, dr. Bucur mi-a secţionat, din neglijenţă, ramul inferior al nervului facial şi mi-a efectuat greşit reconstrucţia mandibulei, se precizează în plângerea penală. Secţionarea nervului facial este menţionată în Foaia de Observaţie nr. 46 a spitalului.
„După această nouă operaţie eram devastată şi fizic, şi psihic. Eram desfigurată şi, din această cauză, într-o depresie gravă, spune Gabriela Rândaşu. „Într-una dintre aceste zile, întâlnindu-mă cu doctorul Bucur pe culoarul spitalului, m-a întrebat: «Nu te-a lăsat încă bărbac-tu?». Soţul meu era chiar lângă mine şi a auzit. Pacienta a fost, apoi, direcţionată către doctorul Adrian Reboşapcă de la Spitalul Colentina, care urma să acopere cu piele placa metalică plasată în locul porţiunii extirpate din mandibulă.
La externarea din spital, în actele medico-legale întocmite de medicul Reboşapcă este menţionat drept diagnostic tumoră malignă mandibulă. Scopul este evident: în lipsa acestui diagnostic fals, el ar fi fost obligat să sesizeze tratamentul greşit aplicat de către doctorul Bucur, deoarece acel tratament a fost decontat din bani publici. Fapta doctorului Reboşapcă constituie fals intelectual, menţionează Gabriela Rândaşu în plângerea penală.
Salvarea, în Germania
După încă doi ani de tratament în România, pacienta Gabriela Rândaşu a plecat în Germania pentru a repara ce se mai putea repara. „M-am interesat şi am aflat că operaţia se poate face, însă mă costă 20.000 de euro. N-aveam banii ăştia, dar ce era să fac, era viaţa mea în joc. Am făcut împrumut la bancă!
În Germania, la Clinica de chirurgie maxilo-facială a Facultăţii Tehnice din München, a fost din nou operată. De data aceasta cu succes. „Medicii germani au reuşit în câteva ore să repare o mare parte din consecinţele greşelilor săvârşite de doctorii români. A doua zi după intervenţia chirurgicală puteam mânca, iar două săptămâni mai târziu eram refăcută, zice Gabriela Rândaşu.
Material didactic
Când s-a întors din Germania, pacienta Gabriela Rândaşu a descoperit că în noua ediţie a Tratatului de Chirurgie, partea referitoare la chirurgia oro-maxilo-facială, cea elaborată sub redacţia profesorului Alexandru Bucur, era „îmbogăţită cu pozele ei. După tot ce am îndurat, am constatat că sunt folosită ca material didactic, fără a mi se cere acordul şi sfidând în cel mai înalt grad dreptul la respectarea propriei imagini. În tratatul de chirurgie menţionat se prezintă drept studiu cazul meu, fiind inserate mai multe fotografii ale feţei mele, fără a fi folosite niciun fel de metode de anonimizare a imaginii personale, se arată în plângerea penală.
Ancheta
În total, tratamentul nemţesc a costat-o pe Gabriela Rândaşu 40.000 de euro. Costul exact al tratamentului din România se pierde undeva în ceaţa memoriei: „Am cheltuit mulţi bani şi nu m-am ales decât cu durere. Acum, femeia cere 300.000 de euro daune morale şi materiale. În solidar, de la profesorul Alexandru Bucur şi de la medicul Adrian Reboşapcă pe care-i consideră vinovaţi de coşmarul ultimilor ani. Dosarul a fost în lucru la Secţia 3 Poliţie, în prezent fiind trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 care a început urmărirea penală.
Dr. Alexandru Bucur: „Resping cu vehemenţă acuzaţiile.
Citiţi reacţia medicului acuzat de malpraxis pe www.adevarul.ro
Text si foto: adevarul.ro

 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -