PTgwMCZoYXNoPTIwNzE1NDI3M2Y5NzA3YjE3NmM1NGViYWFjOTRhOWFj.thumb.jpg

Măsura Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a venit după ce Mircea Negulescu ceruse Consiliului să ia act cât mai urgent de demisia sa.

 

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi de către membrii Plenului CSM, care au stabilit ca acţiunea disciplinară în cazul procurorului Mircea Negulescu să continue.

Direcţia legislaţie a arătat, în punctul de  vedere trimis CSM şi analizat în şedinţa de marţi a Plenului, că procurorul Mircea Negulescu poate să demisioneze şi dacă este suspendat din funcţie, iar CSM trebuie să ia act de solicitarea acestuia şi să propună eliberarea din funcţie a magistratului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a arătat că, din punctul său de vedere, “răspunderea juridică nu poate fi înlăturată prin demisie sau acte unilaterale”.

 

Procurorul Mircea Negulescu, suspendat din magistratură. Ce se întâmplă cu demisia

De asemenea, reprezentantul Inspecţiei Judiciare a anunţat, în şedinţa Plenului CSM, că instituţia a finalizat raportul procedurii disciplinare în cazul procurorului Mircea Negulescu, urmând ca acesta să fie discutat peste aproximativ 40 de zile de Secţia pentru procurori, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare a vizat "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauza, care are ca efect tergiversarea judecăţii”.

 

Inspecţia Judiciară: Procurorul Negulescu a săvârşit abateri disciplinare

“În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abţine în cursul instrumentării unui dosar penal deşi se află în relaţii apropiate şi de durata cu unii din subiecţii procesuali implicaţi în cauza, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de Procedura Penală”, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.
Citește continuarea pe digi24.ro

Reamintim că Negulescu și-a dat demisia din DNA Ploiești, apoi din magistraturii în urma apariției unor înregistrări cu soția unui inculpat.