poarta.jpg

1.390 de femei sunt încarcerate la această oră în penitenciarele din România şi aproape jumătate din ele se află la Târgşor.

 

În comuna Târgşorul Nou, de lângă municipiul Ploieşti, care număra în anul 2002 puţin peste 1.700 de locuitori, se află singurul penitenciar din România pentru femei, aproape 600 de suflete fiind încarcerate în acest moment.

Drumul către penitenciar şerpuieşte printre casele vechi ale localităţii prahovene, iar la marginea Târgşorului, lângă Biserica Sfinţii Voievozi, pe locul unde în urmă cu aproape două secole era înălţată o mănăstire de călugări, acum este un zid de aproape trei metri înălţime. Accesul este permis doar pe la poarta metalică, la fel de înaltă ca zidul închisorii, care se deschide numai când deţinutele sunt duse la proces sau aduse de la judecată.

Nu mai puţin de 11 paturi sunt înghesuite într-o singură cameră.

 

La etajul unu al secţiei pentru deţinutele cu regim închis, într-o cameră cu alte 10 femei, e încarcerată Silvia Toma, cea mai vârstnică deţinută. Are 70 de ani, stă gârbovită, iar când trebuie să iasă din cameră se sprijină de paturi şi pereţi. În urmă cu doi ani, această femeie şi-a omorât în bătaie fiul, un bărbat în toată firea, pentru care devenise o obişnuinţă să se îmbete şi să o bată.

,,Mi-a murit soţul în 2013 şi băiatul nu a vrut să mă mai asculte. A luat-o cu băutura şi a avut stomacul perforat de băutură. A venit la un momentdat beat. Eu eram cu animalele, cai, oi, vaci şi îi zic <<Măi băiete, unde ai fost o săptămână plecat?!>>. El îmi zice <<Te omor! Ce mă iei la întrebări de unde vin?>>. Şi atunci a fost un beţigaş lângă picioarele mele, şi am luat beţigaşul şi i-am dat peste picioare. Şi...s-o fi supărat, că tremura, nu mai putea duce mâncarea la gură, cred că se şi droga. Şi după 4-5 ore l-am dus cu caii la odaie. L-am dus acasă, l-am spălat, nu m-am gândit că o să moară. Nu am avut telefonul la mine, să dau telefon să vină salvarea. L-am dus acasă ca să îl schimb să îl duc la spital. După ce l-am schimbat, l-am îmbrăcat, a murit. Mi-a părut rău, nu trebuia să se întâmple. Dacă nu murea el, muream eu...", povesteşte femeia cu lacrimi în ochi.
Citește reportajul integral pe mediafax.ro

 

 

 

Social
  • Luni, 16 Octombrie 2017
  • De Roxana Tănase

Campanie de reciclare în Prahova

Campania de informare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) a fost lansată în Prahova de Organizația Ecotic, cu ajutorul Consiliului Județean, Asociației de...