contor gaze

Locatarii blocului 35 A1 de pe strada Gheorghe Doja stau de aproximativ o lună de zile fără gaze din cauza legislației prost gândite, dar și a societății Distrigaz care, susțin ei, interpretează ordinul 179/2015 al ANRE după bunul plac. Strigător la cer este faptul că oamenii nu își pot găti și nu își pot încălzi apartamentele.

 

Calvarul ploieștenilor a început în luna decembrie când în urma unor scăpări de gaze contorul blocului a fost sigilat de Distrigaz. Administratorul a contactat o firmă specializată pentru a face revizia instalației și pentru a da din nou drumul la alimentarea cu gaze în apartamentele oamenilor.

Potrivit acestuia, toate lucrările au fost executate în baza ordinului 179 din 2015 al ANRE, de o societate agreată de Distrigaz, numai că surpriză. În momentul în care reprezentanții firmei care au executat lucrarea s-au dus cu documentația la Distrigaz pentru a aproba lucrările făcute Distrigaz-ul a decis sigilarea din nou a contorului pe motiv că în apartamentele blocului 35 A1 trebuie montate pe lângă senzori și electrovalve. Astfel săptămâna trecută locatarii s-au trezit din nou fără gaze după ce Distrigaz a sigilat contorul fără să anunțe pe nimeni, la o oră destul de târzie

 

Situația care părea normală tuturor avea să se complice începând de joi 23 februarie. Locatarii și-au acceptat din nou soarta și împreună cu administratorul blocului au încercat identificarea unor soluții.

Astfel, pentru a facilita în viitor intervenția echipelor specializate în momentul în care sunt pierderi de gaze au decis montarea electrovalvelor în fiecare apartament tocmai pentru a nu suferi toți locatarii în momentul în care apare o avarie la o singură adresă.

Administratorul Lucian Bouleanu a contactat  reprezentanții Distrigaz pentru a le propune soluția numai că a avut parte de un refuz categoric. Reprezentanții Distrigaz nu sunt de acord cu montarea electrovalvelor în fiecare apartament în momentul de față pe motiv că există prea multe îmbinări pe conducta principală de alimentare și există riscul pierderilor și al scăpărilor. Ca propunerea administrație să poată fi pusă în practică în bloc trebuie să existe separație la gaze astfel încât electrovalva să poată fi montată în fiecare apartament în condiții de siguranță. (cost total aproximativ 600 000 de lei)

Dată fiind situația, reprezentanții Distrigaz au propus montarea unei electrovalve pe casa scării, lucru ce nu avantajează pe nimeni deoarece, în momentul în care apare o avarie locatarii trebuie să stea din nou zile în șir fără gaze până la identificarea apartamentului în care are loc scurgerea.

Nemulțumirea oamenilor vine de la faptul că legislația în vigoare este interpretată de Distrigaz după bunul plac, astfel încât societatea să facă profit. Locatarii susțin că au senzori de gaze montați în apartamente, însă Distrigaz le-a propus înlocuirea acestora cu alți senzori al căror preț este de aproximativ 600 de lei. Totodată aceștia mai susțin că în cazul blocului lor, ținând cont de anul de construcție, măsurile impuse de Distrigaz nu se justifică.

Mai mult decât, într-o clarificare publicată pe site-ul ANRE, este precizat faptul că legislația în vigoare privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale nu se aplică retroactiv de la data publicării. Detalii aici: INFORMARE privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale

Cu privire la situația ploieștenilor din blocul 35 A1 de pe strada Gheorghe Doja Distrigaz a transmis următorul punct de vedere:

”Clientului ii revine obligatia intretinerii instalatiei de utilizare a gazelor naturale  prin contractarea unei firme de proiectare, executie si intretinere a instalatiilor de utilizare  a gazelor naturale autorizata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si nu de Distrigaz Sud Retele.Lista operatorilor autorizati de catre ANRE sa execute operatiunile de verificare si revizie a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale este accesibila la adresa : http://213.177.15.183/PublicLists/AtestatGN

In cazul semnalat, Distrigaz Sud Retele a constatat ca nu au fost asigurate conditiile tehnice de functionare in sigurata a instalatiei de gaze naturale prevazute de legislatia in vigoare, fapt pentru care in data de 23 februarie a fost sistata alimentarea cu gaze naturale si sigilat contorul de gaze naturale.

In data de 24 februarie asociatia de proprietari a  imobilului in cauza a contractat prestatorul de servicii tehnice, ENGIE Romania, obiectul contractului fiind efectuarea lucrarilor necesare pentru revizia tehnica a instalatiei de utilizare a gazelor naturale in vederea reluarii alimentarii cu gaze a imobilului respectiv iar in 27 februarie au demarat aceste lucrari.

In cadrul lucrarilor de revizie tehnica s-au constatat ca nu sunt respectate conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de gaze naturale prevazute de legislatia in vigoare, respectiv  Ordinul 5/2009 al ANRE (Norme tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale). Conform prevederilor acestui ordin este stipulata obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan, etc). Aceste detectoare de gaze au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident.

Detectoarele de gaze naturale montate de ENGIE Servicii (filiala mandata de ENGIE Romania pentru acest tip de servicii) sunt certificate conform standardului SR EN 50194, iar montajul in fiecare apartament va permite inchiderea automata a unui robinet instalat in exteriorul locuintelor.

Alimentarea cu gaze naturale va fi reluata de indata ce sunt indeplinite toate conditiile tehnice pentru furnizarea gazelor naturale in conditii de siguranta.”

Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere cu privire la această situație ANRE.