casa teisani

Ziaristul gsp.ro, Cătălin Tolontan, publică povestea incredibilă a unei pensionare din comuna prahoveană Teișani, care a ajuns să fie executată silit de firma care îi livra oxigenul decontat de CAS Prahova. 

 

Filofteia Băncilă, din Teișani, Prahova, e internată în 2013 la spital la Văleni.

”Mama e bolnavă de inimă, plămâni, tiroidă. Doctora Angelina Moise ne-a recomandat aparatul și firma Vitalaire, că mai bine nu ni-i recomanda! O rețin că o cheamă ca pe nepoata mea. De la spital, de la Văleni, e doctora. Ne-au zis să ne ducem la Casa de asigurări, ne-a făcut forme, tot, că e doar un leu. De la un leu am ajuns faliți!”, povestește Maria Soare, fata bătrânei.

 

Filofteia o aude.

“Să n-o băgați pe doctoră, că asistentul mi-a zis de aparat. <Mamaie, ce faci tu cu răsuflatul ăsta?>. Mi-a zis să merg undeva și s-au dus nepoții. Mi-a zis că iei aparatul și dai un leu”.

În spatele ei, pe perete este lipit calendarul bisericesc, Rembrandt-ul de hârtie al caselor de țărani români.

”AVEȚI DE PLATĂ 2.500 DE LEI”

Filofteia folosește aparatul de la Vitalaire din 6 februarie 2013 până în septembrie 2013.

”M-am descurcat cu aparatul cum am putut. M-am obișnuit să stau singură. Sunt văduvă de 30 de ani, bărbatul a fost muncitor necalificat”, spune ea.

La un moment dat cade, din senin, somația!

”2.500 de lei ne-au spus că trebuie să plătim”, povestește fata, și ea locuitoare în Teișani, primul sat la nord de Vălenii de Munte.

Când deschide executarea silită, fata înțepenește.

Pusese drept garant, fără ca omul să știe, talonul de pensie al lui bărba-su!

”NE-AU AMENINȚAT CĂ NE IAU CASA”

Chestia e că Vitalaire nu aduce aparatul fără unul sau doi giranți semnați pe contract.

Asta-i regula firmei care are 3.000 de procese, din care câștigă peste 90%. Ei susțin că au deservit peste 30.000 de pacienți, deci procentul celor pe care i-au executat nu e exagerat.

Numărul proceselor e unic în sănătatea românească!

”Ne îngrijorează numărul nostru de procese. Am căutat la instanțe și am văzut că ceilalți din industrie au mult mai puține. Am întrebat la CAS de ce. Ne-au spus că avem multe pentru că noi chiar vrem să ne recuperăm banii. Acum ne gîndim să dăm în judecată și Casele” Dragoș Bobu, avocatul Vitalaire

Revenim în casa de lemn din Teișani. La masa acoperită cu mușama înflorată.

Cum Filofteia are pensia minimă socială, Maria propune firmei să ia drept garanție pensia soțului, de aproape 800 de lei pe lună.

”Și mă trezesc că ne amenință că ne iau casa”, tresare Maria.

Pe fața ei nu străbate exagerarea amenințării. Poate că aici, în cătunul acesta, așezat pe culmi reci, oamenii iau cuvintele așa cum sunt.

780de lei are pensia girantul, ginerele Filofteiei

341de lei este pensia încasată de Filofteia Băncilă
Citește continuarea pe tolo.ro