liana

A pornit ca un proiect, în timpul facultăţii, de colectare selectivă a deşeurilor, a ajuns tema lucrării de diplomă şi s-a transformat într-o asociaţie, care mobilizează anual mii de voluntari. În Prahova, ONG-ul a plantat pomi la Ploiești, Ciorani și Breaza.

 

EcoAssist este organizaţia non-guvernamentală pe care Liana Buzea a înfiinţat-o, în 2008, împreună cu două colege, care a demarat "Let's Do It România", în 2010, şi "Plantăm fapte bune în România", în 2011, două proiecte cheie în sectorul de protecţie a mediului, care au vizat acţiuni de strângere a gunoaielor şi de împădurire. Cifrele vorbesc de la sine: primul a reunit, la prima ediţie, aproximativ 200.000 voluntari din întreaga ţară, care au mers în păduri şi în spaţiile verzi pentru a colecta gunoaiele, iar cel de-al doilea proiect, din 2011 până în prezent, a atras 22.180 voluntari, care au plantat şi îngrijit 462.200 copaci pe un total de 135,5 hectare de terenuri publice neproductive, în 21 de judeţe ale ţării.

Se mobilizează, însă, uşor românii? "Atunci când se organizează un cadru, când cineva dă o strigare şi asigură un context cât de cât", a răspuns Liana Buzea, pentru Gândul, adăugând că "sunt foarte puţini oameni" care au şi deschiderea, maturitatea şi încrederea în sine să se organizeze pe termen lung. În viziunea sa, scuza des întâlnită că "nu avem ce să facem" nu mai poate fi validată în condiţiile în care "sunt atât de multe iniţiative care se întâmplă în România pe tot ce înseamnă mobilizare civică". Cu toate acestea, Liana Buzea recunoaşte faptul că acţiunile de împădurire, pe care le-a demarat, au primit de foarte multe ori reacţii precum "plantaţi voi şi vin alţii să fure", fiind generate de "o mentalitate păguboasă" pe care Liana Buzea mărturiseşte că şi-ar dori să o vadă schimbată, fiind una dintre măsurile care ar putea conduce la stoparea tăierilor ilegale de pădure în România.
Citește interviul integral pe gandul.info

 

 

Eveniment
  • Miercuri, 20 Septembrie 2017
  • De Roxana Tănase

18 rachete antigrindină lansate în Prahova

Autoritatea pentru Administrare a Sistemului Național Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor a anunțat că au existat intervenții azi-noapte pentru combaterea grindinei. În mai multe...