relu feniciu

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucureşti la trei ani şi zece luni închisoare cu executare, după ce şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar instrumentat de DNA Ploiești. El este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani.

 
Procurorii anticorupţie din Ploieşti l-au trimis în judecată pe Fenechiu în luna octombrie a acestui an pentru  trafic de influenţă şi spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de deputat. În timpul urmăririi penale, acesta a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care cele două inculpatul și procurorii s-au pus de acord în privinţa pedepsei, urmând să execute 3 ani şi zece luni dacă judecătorii vor fi de acord. Acesta este motivul pentru care procesul s-a finalizat doar într-o singură lună.
 
Instanța Tribunalului București a decis ca lui Fenechiu să i se confiște suma de 901.526 de euro, reprezentând obiectul infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor. Totodată instanța a decis să mențină sechestrul pus de procurori pe bunurile fostului ministru.
 
Conform unui comunicat DNA,  "În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu, a pretins şi a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte. Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment".
 
În schimb, Fenechiu ar fi primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei.