debransare

Energia termică destinată populației ar putea fi inclusă pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care se aplică cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%, potrivit unui proiect de lege aflat aproape de votul în plen în Camera Deputaților, cameră decizională.

Dacă proiectul va fi adoptat și va intra în vigoare, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 12,5% față de situația din momentul de față, în care TVA-ul este de 20%, și cu 11,7% față de situația în care cota-standard de TVA ar fi diminuată la 19% de la 1 ianuarie 2017, așa cum prevede Codul Fiscal. Reducerea la 5% a TVA pentru căldură și apă caldă ar urma să se aplice tot de la 1 ianuarie 2017.

Cea mai importantă modificare adusă de proiect este că debranșările de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet.

 

Astfel, Comisia de Industrii a introdus în draftul de act normativ prevederea potrivit căreia "deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică".

Citește articolul complet pe profit.ro