colectiv

La sfâșitul lunii octombrie 2015, incendiul din Clubul Colectiv din București, soldat cu 64 de morți, a șocat întreg mapamondul. Printre victime s-au numărăt și cinci prahoveni și nimeni nu avea să anticipeze ce urma să se întample la Ploiești!

 

Concret, luni, imediat după weekend-ul în care s-a petrecut tragedia, aproximativ 2000 de ploieșteni se organizează pe Facebook și participă la un Marș al Tăcerii pe ruta Palatul Administrativ – Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul în memoria victimelor din Clubul Colectiv. Un instantaneu surprins de un fotograf local de pe soclul statuii lui Mihai Viteazul ajunge să fie preluat de ziarele din presa națională și cea din Republica Moldova ca simbol al solidaritații colective naționale.

Citește și Moment de reculegere, la Ploiești, în memoria victimelor din club Colectiv

Tot în acea seară debutează protestele împotriva corupției și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de această tragedie. La Ploiești ies zilnic în stradă 200-300 de oameni care mențin aprinsă flacăra revoluței Colectiv. Mai mult, joi seara, unul dintre protestatari este fotografiat adunând gunoaiele rămase în urma participanţilor la miting. Fotografia devine virală și subiectul acesteia un exemplu pentru restul participanților la protestele din toată țara!

 

Duminică, în ultima zi a săptămânii de proteste, ploieștenii au o răbufnire de orgoliu și ies din nou în numar mare în stradă în timp ce în celelalte orașe mari ale României aveau loc proteste mult diminuate ca amploare. În centrul orașului se adună 1000 de ploieșteni care pleacă într-un marș către Monumentul Vânătorilor din zona Gării de Sud. Fiecare încearcă să-și aducă aportul la protest cât mai bine: o domnișoară împarte îmbrățișări gratuite participanților la miting, un adolescent mătură gunoaiele din zona fântânii de lângă Palatul Administrativ, printre manifestanți se distribuie cel mai recent număr al Ziarului Colectiv, în vreme ce se confecționeză pancarde care mai de care mai ironice la adresa clasei politice actuale – „Corupție mare, mon cher!”
Citește continuarea pe iubescploiestii.ro