ziua armatei

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, în data de 24 octombrie 2016, între orele 09:30-12:30, Batalionul 96 LAROM "MIRCEA VOIEVOD" organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE, ocazie cu care invită cetățenii Municipiului Ploiești să viziteze cazarma situată în Str. Mărășești, nr. 278.

 

Comunicatul oficial al evenimentului:

În istoria fiecărei armate există fapte și acțiuni, pe care memoria colectivă sau individuală nu numai că nu le poate uita, dar rămân adânc întipărite și capătă forma unor repere morale sau chiar simboluri.
La 25 octombrie 1944, după eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupația horthystă, comandantul Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, se adresa ostașilor săi, printr-un ordin de zi, astfel: “La chemarea țării pentru dezrobirea Ardealului răpit prin Dictatul de la Viena ați răspuns cu insuflețire și credință în izbânda dreptății neamului românesc. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin pentru desăvârșirea înfrângerii definitive a dușmanului, gândul meu se îndreaptă către voi cu dragoste și admirație pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veți fi slăviți, voi ofițeri și ostași care ați eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmașii iar numele lor va fi înscris în cartea de aur a neamului".
Astăzi, desigur, vorbele rostite sau faptele săvârșite sunt istorie, au alte semnificații, au altă valoare. Împrejurările sunt altele. Însă avem dreptul să le uităm?
Marele poet ploieștean Nichita Stănescu se întreba dacă nu cumva "scrierea nu este decât o formă solemnă a amintirilor".
La 72 de ani de la zilele memorabile când se dădeau ultimele lupte pentru izgonirea trupelor horthysto-germane din nord-vestul României, o parte dintre actorii încleștărilor pe viață și pe moarte își amintesc și rememorează ceea ce au simțit în acele momente. Generalul Andrei Miclescu afirma: “Eram cu toții siguri că se dădea ultimul atac pe pământul patriei. De aceea, în acea noapte de 24 spre 25 octombrie 1944, toți, de la ostaș la general, ne-am străduit să fim la înălțimea momentului pe care-l trăiam".
Tulburătoare este amintirea colonelului (r) Emilian Dinu, care a participat în cadrul Diviziei 11 Infanterie la eliberarea orasului Carei: “Succesul a fost obținut cu pierderi grele, din cauza contraatacurilor repetate ale inamicului și focului artileriei sale. Între cei căzuți în luptă s-a numărat și sublocotenentul Necșulescu, chiar în ziua când armata română a eliberat ultima brazdă de pământ strămoșesc. Rănit grav de un glonț inamic, ofițerul a mai avut puterea să scrie părinților săi câteva rânduri cu mana stângă, folosind un pai înmuiat în sângele rănii. Le spunea că va muri, dar ei să nu plângă. În război se și moare, iar el este mulțumit că s-a jertfit pentru eliberarea Transilvaniei. Și a mai scris să-l ierte dacă a greșit cu ceva. Apoi a închis ochii pentru totdeauna".
Generalul (r) Dumitru Ghițescu își amintește că "după eliberarea orașului Carei am asistat la scene impresionante: bătrâni, tineri și copii cu ochii scăldați în lacrimi de bucurie ne-au ieșit înainte și am sărbătorit împreună clipele de neuitat ale eliberării. În aceste gesturi sincere ale unor oameni strâns legați sufletește de sfânta vatră strămoșească, era cel mai frumos dar ce putea fi adus vitejilor noștri luptători, armatei române, poporului român".
Fostul sublocotenent din Regimentul 35 Artilerie din Divizia 18 Infanterie, ajuns general în retragere, Romulus Novac păstrează vie clipa în care trupele române au ajuns la frontiera de nord-vest a țării: “În momentul în care am ajuns pe vechea - și fireasca - frontieră româno-ungară, ostașii regimentului nostru au îngenuncheat și au păstrat un moment de reculegere pentru cinstirea eroilor căzuți la datorie, pentru libertatea și independența patriei. Lacrimile care le-au umezit ochii au simbolizat, deopotrivă, bucuria victoriei și durerea jertfelor pentru dreptatea neamului românesc".
În aceste momente de aleasă cinstire, ale marcării în fiecare an, pe data de 25 octombrie, a Zilei Armatei României, militarii Batalionului 96 LAROM "MIRCEA VOIEVOD", dislocat în municipiul Ploiești, se întreabă câte amintiri - solemne sau tragice, triste sau fericite - despre 25 octombrie 1944, n-au fost încă scrise, multe dintre acestea rămânând pentru vecie în ranița marelui anonim, OSTAȘUL ROMÂN, care și-a făcut necondiționat datoria față de țara-mamă și față de poporul-părinte.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, în data de 24 octombrie 2016, între orele 09:30-12:30, Batalionul 96 LAROM "MIRCEA VOIEVOD" organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE, ocazie cu care invită cetățenii Municipiului Ploiești să viziteze cazarma situată în Str. Mărășești, nr. 278.